Kaník: Fico sa opäť snažil nepriamo obhajovať počínanie Ruska na Ukrajine

NETKY.SK • 29 August 2014, 17:23 • 2 min
Kaník: Fico sa opäť snažil nepriamo obhajovať počínanie Ruska na Ukrajine

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico zo Smeru-SD sa na dnešných oslavách 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici opäť usiloval nepriamo obhajovať počínanie Ruska na Ukrajine a spochybňovať potrebu účinných krokov Európskej únie, ktoré majú zastaviť dnes už otvorenú agresiu Ruska voči susednej Ukrajine. Tvrdí to predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

slovakia

left justify in out

"Vo svojom príhovore hovoril o propagande, pričom celý svet vidí reálne presuny ruskej armády a techniky. Zo strany Fica je to zapojenie sa do ruskej propagandistickej hry, ktorá sa vysmieva celému svetu tvrdením, že na Ukrajinu neútočí. V predvečer summitu Európskej rady, ktorá sa bude touto krízovou situáciou zaoberať, je to ďalšie spochybnenie Slovenska ako spojenca v Európskej únii a NATO. Proti tomu SDKÚ-DS dôrazne protestuje," vyhlásil Kaník.

 

Podľa neho je opačným príkladom jasného hodnotového postoja neúčasť poľského prezidenta Bronislawa Komorowského na oslavách SNP práve pre účasť predstaviteľa Ruskej federácie. "Brániť agresora a spochybňovať opatrenia namierené proti agresii len preto, lebo dnes je agresor Rusko, je znevážením a pošliapaním odkazu SNP, znevážením boja za slobodu a demokraciu," uzavrel Kaník.
      

Fico dnes v príhovore na oslavách SNP v spomenul sankcie Európskej únie, Ukrajiny a Ruska, voči ktorým, ako povedal, bol vždy skeptický. "Za vládu SR vyhlasujem, že Slovensko si váži solidaritu a bude sa správať solidárne, ako to ukázalo pri spätných dodávkach plynu na Ukrajinu. Pri rozhodovaní o ďalších sankciách, ktoré Slovensko a celú Európsku úniu brzdia v hospodárskom raste a pri odstraňovaní dôsledkov svetovej krízy, sa však nemienime riadiť propagandou, dezinformáciami alebo záujmami iných krajín," vyhlásil.

 

Vláda bude podľa neho požadovať overené informácie, dôsledné dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie národných záujmov Slovenskej republiky. "Musíme dôsledne posúdiť, či sankcie majú mať prednosť pred diplomatickým riešením konfliktov, ku ktorému som vždy vyzýval a budem tak robiť aj zajtra v Bruseli na summite Európskej únie," uzavrel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona