Kaník chce zvýšiť sociálne odkázaným motiváciu pracovať

NETKY.SK • 13 August 2013, 12:52 • 2 min
Kaník chce zvýšiť sociálne odkázaným motiváciu pracovať

BRATISLAVA - Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) predkladá do parlamentu návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá má ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi viac motivovať k hľadaniu si práce.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec navrhuje, aby sa podiel príjmu, ktorý sa nezapočítava do príjmu pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi, zvýšil zo súčasných 25 % na 40 %. Malo by sa to týkať nielen príjmu zo zárobkovej činnosti, ale aj príjmu vo forme rodičovského príspevku a materskej dávky. Podľa Kaníka je v súčasnosti veľmi nízky rozdiel v príjmoch rodiny, keď žiadny z rodičov nepracuje a príjmoch rodiny, keď rodič pracuje za nízku mzdu do 400 až 500 eur. "Spôsobuje to veľmi negatívne dopady na motiváciu pracovať a na celý sociálny systém," povedal.

Ako dodal poslanec, prijatím jeho návrhu sa zvýši súčasný nízky príjem pracujúcich rodín v závislosti od počtu detí. Ako príklad uviedol rodinu s pracujúcim mužom, tehotnou ženou, jedným dieťaťom do jedného roku a dvoma školopovinnými deťmi. "Dnes táto rodina nemá nárok na žiadnu sociálnu dávku a ich príjem je nízky," tvrdí. Ak parlament Kaníkov návrh schváli, táto rodina získa od štátu 23 eur. "Celkovo by sa ich príjem dostal na úroveň 578 eur oproti systému, kedy nikto nepracuje a je len poberateľom dávky v hmotnej núdzi, kde čistý príjem je 381 eur," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies