Kaník chce zlepšiť podnikateľské prostredie, predložil 2 novely zákonov

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 14:14 • 2 min
Kaník chce zlepšiť podnikateľské prostredie, predložil 2 novely zákonov

BRATISLAVA - Opozičný poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník na súčasnú schôdzu parlamentu predložil dve novely zákonov, ktorými chce zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Na týchto návrhoch zákonov chceme preukázať, ako vláda ničí podnikateľské prostredie a pritom sa skrýva za smernice Európskej únie, obraňuje sa nimi a tvrdí, že Slovensko musí takéto zákony prijímať. Ale to vôbec nie je pravda," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Ľudovít Kaník.

 

Podľa jeho slov jedným zo zákonov, ktorým sa zhoršuje podnikateľské prostredie, je novela zákona o zdravotnej službe. "Núti každého živnostníka, aby zaplatil a vynakladal prostriedky na zabezpečenie zdravotnej služby," povedal Kaník. Ministerstvo zdravotníctva podľa neho tvrdí, že musí takýto zákon predložiť a zaviesť túto povinnosť na úplne všetkých zamestnancov. "Nie je to pravda. V celej Európe sa využíva jedna možnosť, že samotný zamestnávateľ môže vykonávať funkciu zdravotnej služby pre istý počet zamestnancov a v rôznych kategóriách. Túto možnosť ministerstvo absolútne odignorovalo," tvrdí Kaník.

 

Preto navrhuje, aby samotný zamestnávateľ mohol vykonávať zdravotnú službu. "Tým by sa výrazným spôsobom odstránila administratívna a finančná náročnosť," predpokladá Kaník. Ako príklad uviedol Poľsko, kde zamestnávateľ môže vykonávať zdravotnú službu pri zamestnávaní menej ako 10 zamestnancov, v Rakúsku je možné vykonávať prostredníctvom zamestnávateľa zdravotnú službu až do 50 zamestnancov. "Ukazuje sa, že v tomto prípade ministerstvo naháňa len peniaze súkromným firmám, ktoré vykonávajú zdravotnú službu na účet drobných podnikateľov," doplnil Kaník.

 

Parlament sa bude na súčasnej schôdzi zaoberať aj druhou Kaníkovou novelou zákona, ktorú predložil spoločne s Eugenom Jurzycom (SaS). Je ňou novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). "Chceme zaviesť, aby sa DPH mohla odviesť až vtedy, keď podnikateľ dostane zaplatené za svoje služby alebo tovary. Tiež chceme zaviesť, aby odpočet DPH príslušný podnikateľský subjekt nemohol uplatňovať, kým za faktúru nezaplatí," vysvetlil zámer novely Kaník.

 

Novelu zákona o DPH pritom predstavilo aj Ministerstvo financií (MF) SR. Kaník však tvrdí, že rezort financií navrhuje podobné zmeny ako on len pre istú kategóriu subjektov. "MF SR navrhuje, aby firmy s obratom menším ako 75.000 eur mohli konať tak, ako navrhujeme my. Smernica Európskej únie umožňuje, aby tak mohli robiť firmy s obratom do 500.000 eur ročne a firmy s obratom až do 2 miliónov tak môžu robiť po konzultácii s príslušnou sekciou výboru Európskej komisie, ktorý je za toto zodpovedný," dodal Kaník s tým, že opäť sa tak ukazuje, že sa na Slovensku obmedzuje a zhoršuje stav podnikateľského prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona