Kaník chce opäť povýšiť 28. október na štátny sviatok

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 12:02 • 2 min
Kaník chce opäť povýšiť 28. október na štátny sviatok

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS sa opäť pokúsi prekvalifikovať 28. október na štátny sviatok. V tento deň si pripomíname vznik Československej republiky. Ako dnes uviedol pre TASR Ľudovít Kaník, je to aj deň úcty k dielu Milana Rastislava Štefánika, nakoľko vznik prvej ČSR bol jeho vrcholným politickým dielom. Zmenu chce Kaník dosiahnuť novelou zákona o štátnych sviatkoch, ktorú predloží na júnovú schôdzu NR SR.

slovakia

left justify in out

Nový štátny sviatok má niesť názov Deň úcty k dielu M. R. Štefánika Deň vzniku prvej Československej republiky. "Bez Štefánika by Československo nevzniklo. Zároveň Československo otvorilo cestu k súčasnej slovenskej štátnosti. Bez toho, aby sa Slovensko dokázalo postaviť na vlastné nohy v rámci Československa, asi by dnes neexistovalo. Bol to dejinný zlom a Štefánik v ňom zohral obrovskú a nenahraditeľnú úlohu," zdôraznil poslanec, podľa ktorého je hanbou, že takýto veľký syn slovenského národa nemá svoj štátny sviatok.

 

Kaník uznáva, že SR má štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja priveľa, preto by ako kompenzáciu zrušil štátny sviatok pripadajúci na 1. september - Deň Ústavy SR. "Spomedzi štátnych sviatkov je asi najmenej podstatný, Štefánik si zasluhuje väčšiu vážnosť a úctu," dodal Kaník s tým, že sa pokúsi vyrokovať podporu pre svoj návrh aj vo vládnom Smere-SD. Keď to skúšal naposledy, neuspel. Jeho novelu s rovnakým znením parlament neschválil v decembri 2013.

 

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek Smer-SD) vtedy uviedol, že Slovenská republika je krajinou, ktorá má v porovnaní s inými štátmi priveľa voľných dní. "Určite Deň Ústavy SR 1. september nechceme meniť za nič. Nemôžeme jedných uspokojovať na úkor druhých. Jedna skupina preferuje to, iná to. Niečo robiť na úkor niekoho by asi neurobilo dobre," povedal Jarjabek. Všeobecne so sviatkami a dňami pracovného pokoja by podľa svojich slov manipuloval veľmi opatrne, lebo SR ich má až-až. "Deň vzniku prvej Československej republiky (28. 10.) je veľmi významným dňom, ja si ho vážim, bez neho by nebola samostatná Slovenská republika. Zoznam sviatkov by som však nemenil," povedal pred časom.

 

Okrem 1. septembra má Slovensko ešte štyri štátne sviatky, a to 1. január - Deň vzniku SR, 5. júl - sviatok sv. Cyrila a Metoda, 29. august - výročie SNP a 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu. Okrem toho je desať dní pracovného pokoja a 16 pamätných dní, ktoré sú však pracovné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies