Kaník chce novelizovať zákon, aby sa mohol alkohol páliť aj z obilnín

NETKY.SK • 11 Október 2013, 08:38 • 2 min
Kaník chce novelizovať zákon, aby sa mohol alkohol páliť aj z obilnín

BANSKÁ BYSTRICA – Poslanec Ľudovít Kaník do Národnej rady SR predloží novelu existujúceho zákona upravujúceho pálenie alkoholu v tzv. pestovateľských páleniciach, či už obecných alebo súkromných.

slovakia

left justify in out

Podľa novely by malo byť možné alkohol páliť aj z obilnín. "Takže dávam novelu zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, kde veľmi jednoduchým spôsobom len dopĺňame k vymedzeniu -z ovocia slovo - a obilnín," povedal Kaník.

Podľa jeho ďalších slov je bez akéhokoľvek racionálneho zdôvodnenia v zákone dnes uvádzané, že je možné páliť len alkohol z ovocia. Kaník podotkol, že zákon má, samozrejme, celoslovenský dosah, no napríklad v Banskobystrickom kraji je silná tradícia pálenia ražnej pálenky – tzv. rožovky. "Keď idete kdekoľvek, do ktorejkoľvek dediny na Podpoľaní za starostom, nemôže rožovka chýbať. Ale keď sa ho spýtate, odkiaľ tú rožovku má, nikto z nich vám nepovie zdroj," konštatoval Kaník s tým, že táto "neopodstatnená dikcia zákona" neumožňuje páliť túto pálenku v rámci obecných páleníc. Podľa neho je tak vysoko pravdepodobné, že sa zadovažuje pokútnym spôsobom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona