Kaník chce, aby odídenci z SDKÚ vrátili poslanecké mandáty

NETKY.SK • 12 December 2014, 13:09 • 2 min
Kaník chce, aby odídenci z SDKÚ vrátili poslanecké mandáty

BRATISLAVA - Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS chce, aby poslanci, ktorí stranu opustili, vrátili poslanecké mandáty.

slovakia

left justify in out

"Bolo by morálne uvoľniť priestor tým, ktorí chcú naďalej pôsobiť v SDKÚ-DS a chcú jej hodnoty a program posúvať ďalej," vyhlásil dnes Kaník. O tom, či strana bude žiadať vrátenie mandátov, má rozhodnúť pondelkové (15.12.) stranícke prezídium. Vynútiť vrátanie kresiel však nemôže. Pôvodne mala SDKÚ-DS 11 poslancov, odišlo ich deväť.

 

Za odchodmi viacerých známych tvárí zo strany vidí Kaník individuálne záujmy, nie snahu konsolidovať stredopravú scénu. Nazdáva sa, že odídenci si hľadajú lodičky, ktoré by ich opäť previezli do parlamentu. "Nie sú to záujmy obhajoby voličov, ale individuálne záujmy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Vyhlásil, že on nikdy nebude hľadať takéto lodičky.

 

Kaník nevylúčil, že by chcel viesť SDKÚ-DS do parlamentných volieb v roku 2016. Volebného lídra volia členovia a navrhujú tiež kandidátov. Všetko bude teda podľa Kaníka závisieť od nich. Poslanec zároveň tvrdí, že strana nie je len o pár členoch či o predsedovi. SDKÚ-DS má podľa neho približne 4000 členov na Slovensku. Stranu treba podľa Kaníka postaviť nanovo. Nazdáva sa, že existuje šanca na jej konsolidáciu.

 

Stranu SDKÚ-DS opustili dnes ďalší členovia, exminister školstva Eugen Jurzyca, Jozef Mikuš a banskobystrický krajský šéf Stanislav Horník. Pridali sa tak k ostatným odídencom. Z SDKÚ-DS od minulého roka odišli Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslava Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášáryová aj zakladateľ Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Nasledovali Martin Fedor, ktorý ide do Siete k Radoslavovi Procházkovi, a Viliam Novotný, ktorý bude pomáhať Eve Babitzovej s jej stranou Šanca.

 

Strane po odchodoch zanikol v Národnej rade SR poslanecký klub. Pôvodne mala SDKÚ-DS 11 poslanecov, dnes ich má len dvoch, Kaníka a Pavla Freša. Má dvoch europoslancov Ivana Štefanca a Eduarda Kukana. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies