Kaník by chcel zmeniť spôsob výberu volebného lídra SDKÚ-DS

NETKY.SK • 27 November 2014, 18:19 • 2 min
Kaník by chcel zmeniť spôsob výberu volebného lídra SDKÚ-DS

BRATISLAVA - Ľudovít Kaník navrhne na dnešnom Prezídiu SDKÚ-DS vlastné zmeny stanov, ktoré podľa jeho slov vychádzajú aj z návrhu z dielne Viliama Novotného.

slovakia

left justify in out

Chce tiež hovoriť o zmene spôsobu primárnych volieb, cez ktoré si strana vyberá volebného lídra. Ľuďom, ktorí nechcú stranu konsolidovať a ísť s ňou ďalej, odkazuje, aby to jasne povedali a nepredlžovali vzájomné trýznenie.
     

"Tí, čo chcú, aby sa SDKÚ skonsolidovala a ťahala ďalej, nech sa pustia do roboty. A tí, ktorí už nechcú ísť ďalej, nech férovo povedia, že končia, a nič sa nedeje, ideme ďalej. Ale trýznenie sa navzájom a hľadanie si dôvodov prečo sa nedá, nie je celkom poctivé," povedal dnes pre TASR Kaník, pričom narážal na Viliama Novotného, ktorý zvažuje odchod zo strany. Dnes na prezídiu sa chce pokúsiť presadiť zmeny potrebné pre fungovanie strany, ak neuspeje, mal by oznámiť odchod.
     

Kaník uviedol, že Novotný prišiel so zmenou stanov na minulotýždňovom prezídiu, dodnes bol čas preštudovať si ich. Kaník sa s niektorými návrhmi podľa vlastných slov dokáže stotožniť, jednoúčelové zmeny však odmieta. Avizoval predloženie alternatívneho návrhu. Kaník nevidí problém napríklad v tom, aby strana skrátila svoje volebné obdobie na dva roky, alebo aby vylepšila mechanizmus na zvolávanie straníckych orgánov.
     

Chcel by tiež hovoriť o zmene spôsobu primárnych volieb, ktorými strana volí volebného lídra. "Chcel by som, aby sa strana viac otvorila verejnosti. Aby primárky neboli orientované len voči členom strany, teda, aby mohli hlasovať aj zaregistrovaní sympatizanti strany," povedal. Kaník si vie predstaviť, že volebného lídra by volili nielen straníci, ale aj registrovaní sympatizanti strany.
     

Kaník zároveň vyhlásil, že kľúčovou vecou na prezídiu nebudú stanovy, ale úsilie dohodnúť sa na tom, aby Ústredná rada SDKÚ-DS doplnila podpredsedov aj generálneho sekretára, ktorých strana nemá. Kto by mal posty obsadiť, nepovedal. "Treba menovať šikovných a schopných ľudí, dohodnúť sa a nie pokračovať v divadle, ktoré sa odohráva," uviedol Kaník, ktorý si myslí, že SDKÚ-DS má ešte šancu fungovať.
     

Kaníkovými aj Novotného návrhmi by sa malo zaoberať dnešné prezídium, ktoré je pokračovaním minulotýždňového. Novotný po ňom veľmi neveril, že sa situácia v SDKÚ-DS zlepší. Hovoril o predlžujúcej sa agónii a diametrálne odlišných pohľadoch na riešenie situácie. Pripúšťal aj definitívny koniec strany. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo minulý týždeň povedal, že mieni trpezlivo vyjednávať o tom, ako doplní stranícke orgány. Strana prišla za necelý rok o viacerých známejších aj menej známych členov, skončili aj niektoré štruktúry v regiónoch. SDKÚ-DS nemá podpredsedov, generálneho sekretára ani poslanecký klub.
     

Pre nespokojnosť s predsedom Pavlom Frešom a smerovaním strany odišla vlani trojica poslancov Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť) a Magdaléna Vášáryová. Tento rok nasledovali Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, minulý týždeň Martin Fedor. Stranu opustila nedávno aj časť mládežníckej organizácie SDKÚ-DS Nová generácia. Viacerí bývalí členovia SDKÚ-DS údajne prešli k Sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies