Kaník: Ak pravica nechce spolupracovať so Smerom, má len jednu možnosť - DK

NETKY.SK • 19 November 2014, 17:17 • 2 min
Kaník: Ak pravica nechce spolupracovať so Smerom, má len jednu možnosť - DK

BRATISLAVA - Pokiaľ pravica nechce spolupracovať so Smerom-SD, niet inej alternatívy ako Demokratická koalícia (DK). Myslí si to Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

Podľa neho existujú len dve možnosti. Buď sa bude každý hrať na svojom piesočku a niektoré strany po vstupe do parlamentu pôjdu do koalície so Smerom-SD, alebo sa pravica dohodne a vytvorí alternatívu voči Smeru-SD. "Takouto alternatívou je Demokratická koalícia," povedal Kaník. Neprezradil, ktoré strany si vie v koalícii predstaviť. Mali by sa v nej zísť politici, ktorí sú schopní tímovej spolupráce, kompromisov, tolerantní aj k inému ako vlastnému názoru.
     

Zdôraznil, že je treba prestať sa deliť na starých a nových politikov. "Mali by sme sa konečne deliť na tých, ktorí chcú alternatívu voči Smeru a ktorí nie," doplnil. Zo správania niektorých strán podľa neho už dnes vidieť, čo preferujú. Konkrétny nebol. Kaník je presvedčený, že pravica môže Smer-SD poraziť, ak sa spojí. Poznamenal, že dnes sa môže myšlienka Demokratickej koalície javiť ako šialená, ale podľa Kaníka sa tak javí každá dobrá myšlienka.
     

Kaníka zároveň mrzí, že len čo sa pravici či SDKÚ-DS niečo podarí, napríklad aj napomôcť oslabeniu Smeru-SD, objavia sa zlé signály na verejnosti. Za také považuje napríklad aj odchody zo strany. "Už to prestávam vnímať ako náhodu," poznamenal Kaník.
     

Opoziční kolegovia z KDH a Mosta-Híd Kaníkovi odkázali, že SDKÚ-DS by si skôr ako výzvy na spojenie mala urobiť poriadok u seba doma. Tvrdia však, že spolupráci sa nevyhýbajú. SaS odkázala, že už v súčasnosti spolupracuje s Alojzom Hlinom (nezaradený), Igorom Matovičom (OĽaNO) a Danielom Lipšicom (NOVA), ale vylúčené vraj nie je nič.
     

Miroslav Beblavý zo Siete si myslí, že megakoalícia z maličkých strán by mohla uškodiť. Podľa neho nemá zmysel, aby sa spájali slabé strany len za účelom záchrany a prelezením do parlamentu. O spájaní dôveryhodných a silných ale podľa neho treba hovoriť. Pre hnutie NOVA je kľúčové, aby sa spájali takí predstavitelia pravice, ktorí sú v boji proti korupcii dôslední a uveriteľní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies