Kaník a Osuský chcú dať Štefánikovi štátny sviatok

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 11:08 • 2 min
Kaník a Osuský chcú dať  Štefánikovi štátny sviatok

BRATISLAVA - Pamätný deň vzniku Československej republiky (28. 10.) by sa mal zmeniť na štátny sviatok, a to na počesť Milana Rastislava Štefánika.

slovakia

left justify in out

Navrhujú to v novele zákona o štátnych sviatkoch opoziční poslanci NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Peter Osuský (SaS). Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

 

"Milan Rastislav Štefánik je najuznávanejší politik našich novodobých dejín. Rozhodol o smerovaní dnešného Slovenska. Keby niet jeho úlohy pri vzniku Československa, mohli sme žiť v inom štátnom útvare, ako žijeme dnes. A tento politik nemá štátny sviatok, nemá deň, kedy si jeho dielo pripomíname," povedal Kaník.

 

S Osuským navrhujú štátny sviatok s názvom Deň úcty k dielu Milana Rastislava Štefánika - vznik Československa. "Nesmieme zabúdať na také osobnosti ako Milan Rastislav Štefánik. Nemáme takých osobností veľa," doplnil Kaník.

 

Osuský zdôraznil, že Štefánika si treba pripomínať v deň, keď zavŕšil svoje dielo, a nie v deň jeho smrti. Týmto dňom je 28. október 1918. "Štefánikova smrť nebola jeho dielo. Jeho práca bola jeho dielo, jeho práca urobila Štefánika Štefánikom. Pracoval na vzniku Československa a 28. október pripomenie jeho dielo," poznamenal.

 

Opoziční poslanci nežiadajú rozšíriť počet štátnych sviatkov. Chcú iba vymeniť pamätný deň vzniku ČSR za štátny sviatok a zo štátneho sviatku Deň Ústavy SR (1. 9.) chcú urobiť pamätný deň. O túto zmenu sa poslanci neúspešne pokúšali už niekoľkokrát.

 

Slovensko má okrem 1. septembra ešte štyri štátne sviatky, a to 1. január - Deň vzniku SR, 5. júl - sviatok sv. Cyrila a Metoda, 29. august - výročie SNP a 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu. Okrem toho je desať dní pracovného pokoja a 16 pamätných dní, ktoré sú však pracovné.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies