Kandidátov na sudcu ESĽP budú voliť v decembri

NETKY.SK • 8 Október 2014, 17:37 • 2 min
Kandidátov na sudcu ESĽP budú voliť v decembri

BRATISLAVA - Súdna rada SR bude voliť nových kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu 1. decembra. Na tento deň vyhlásila voľbu predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková. Súdna rada o tom informuje na svojej webstránke.

slovakia

left justify in out

Návrhy kandidátov môžu oprávnení navrhovatelia predložiť rade do 7. novembra. Kandidát musí mať aspoň právnické vzdelanie magisterského stupňa, musí byť bezúhonný, ďalej významnou osobnosťou v oblasti práva, pričom jeho morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu sudcu bude riadne vykonávať. Ďalej musí mať zloženú odbornú justičnú skúšku, prokurátorskú skúšku, advokátsku alebo notársku skúšku, aspoň päť rokov právnickej praxe a výborne ovládať aspoň jeden oficiálny jazyk Rady Európy (anglický alebo francúzsky) a ten druhý aspoň pasívne. 

 

Slovensku neprešli v Štrasburgu už dva zoznamy kandidátov na slovenského sudcu, naposledy minulý týždeň. Generálny tajomník Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vyzval Slovensko, aby predložilo nový zoznam do 5. januára 2015. Mandát zvoleného sudcu trvá deväť rokov, respektíve do 70 rokov veku sudcu. Sudcu nemôžu zvoliť opätovne. Sudcov volí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy za každý štát zo zoznamu troch kandidátov, ktorý štát predloží. 

 

Súdna rada v decembri 2013 zvolila a vláda odobrila druhý trojčlenný zoznam kandidátov, na ktorom bol advokát a prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ondrej Laciak, súčasná zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková a sudkyňa Okresného súdu Bratislava III Andrea Krišková. V prvom zozname z januára 2013, ktorý nám tiež neprešiel, boli kandidátmi Marica Pirošíková, prokurátor generálnej prokuratúry Marek Tomašovič a bývalý sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec, ktorý kandidoval aj pred deviatimi rokmi. Podvýbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vtedy zoznam odmietol s tým, že kandidáti nie sú dostatočne kvalifikovaní. Rada Európy nám aj v roku 2004 vrátila prvotný zoznam kandidátov na voľbu sudcov. Vtedy bol problém, že na ňom nebola ani jedna žena. Pred deviatimi rokmi sa napokon slovenského sudcu podarilo zvoliť a stal sa ním sudca Ján Šikuta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies