Kandidátom socialistov na prezidenta bude Hollande

NETKY.SK • 17 Október 2011, 21:02 • 2 min
Kandidátom socialistov na prezidenta bude Hollande

Kandidátom socialistov na prezidenta bude Hollande - Politika Kandidátom francúzskej Socialistickej strany (PS) v budúcoročných prezidentských voľbách bude bývalý dlhoročný šéf strany Francois Hollande. V primárnych voľbách o tom dnes rozhodli členovia a

slovakia

left justify in out

img

Kandidátom francúzskej Socialistickej strany (PS) v budúcoročných prezidentských voľbách bude bývalý dlhoročný šéf strany Francois Hollande. V primárnych voľbách o tom dnes rozhodli členovia a priaznivci strany.
Úradujúca predsedníčka PS Martine Aubryová uznala porážku v druhom kole hlasovania a vyzvala priaznivcov strany, aby jednotne podporili Hollanda, ktorý sa v apríli 2012 postaví proti úradujúcemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu.
"Srdečne gratulujem Francoisovi Hollandovi, ktorý jasne vedie. Jeho víťazstvo je nespochybniteľné. Vložím všetku svoju silu a energiu, aby som zaistila, že (Hollande) sa o sedem mesiacov stane prezidentom Francúzska," povedala Aubryová po tom, čo čiastočné výsledky ukázali, že Hollande získal viac ako 56 percent hlasov.
Po zrátaní 1,94 milióna hlasov získal Hollande 56,41 percenta hlasov, Aubryová 43,59 percenta. Na primárkach sa očakávala účasť okolo 2,7 milióna voličov.
Francúzski socialisti zorganizovali primárne voľby po vzore politických strán v USA vôbec po prvý raz v krajine. Socialistická strana nevyhrala prezidentské voľby vo Francúzsku od opätovného zvolenia Francoisa Mitteranda v roku 1988. Prieskumy naznačujú, že voliči ich môžu vrátiť k moci po päťročnej vláde Sarkozyho, ktorý má nízku popularitu, podľa očakávaní by sa však mal uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies