Kandidátom SaS na primátora Banskej Bystrice bude podnikateľ Ivan

NETKY.SK • 19 September 2014, 15:55 • 2 min
Kandidátom SaS na primátora Banskej Bystrice bude podnikateľ Ivan

BANSKÁ BYSTRICA - O post primátora Banskej Bystrice sa bude v novembrových komunálnych voľbách uchádzať aj podnikateľ v oblasti výstavby, správy a prenájmu nehnuteľností Miroslav Ivan, a to ako kandidát strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorej je členom.

slovakia

left justify in out

Oznámil to spolu s podpredsedom SaS Ľubomírom Galkom a banskobystrickým regionálnym predsedom Radovanom Slobodom na dnešnej tlačovej besede.

 

„Skúsenosti zo súkromného sektora mi dávajú predpoklady, aby som vedel manažérsky zvládnuť mesto, delegovať a odsledovať právomoci. Verím, že mojím zvolením by Bystrica dostala primátora, ktorý dokáže reformovať,“ uviedol Ivan. Ako svoju hlavnú prioritu v prípade zvolenia označil tvorbu nových pracovných miest formou podpory podnikateľov a živnostníkov. „Chcem urobiť z Banskej Bystrice mesto, v ktorom budú podnikatelia vítaní a budú to cítiť na každom kroku. Plánujem sa s nimi pravidelne stretávať a do mestského zastupiteľstva navrhovať také opatrenia, ktoré pomôžu im a teda v konečnom dôsledku zvyšovaniu zamestnanosti a kúpyschopnosti obyvateľov mesta,“ povedal Ivan. Ako príklad takýchto opatrení uviedol zníženie sadzby dane z nehnuteľností za výrobné priestory, ktorá podľa neho patrí k najvyšším na Slovensku a je napríklad o 25 percent vyššia než vo Zvolene. 

 

Sľubuje tiež zastaviť politické nominácie v mestských firmách, je zásadne proti tomu, že v riadiacich orgánoch týchto firiem sú mestskí poslanci. Pripomenul, že mestské spoločnosti zaťažujú svojimi ekonomickými požiadavkami rozpočet mesta, príkladom čoho je nadpriemerne vysoké nájomné za radnicu. Mestskí poslanci v riadiacich orgánoch mestských firiem sú pri hlasovaní o pomoci mesta týmto firmám v konflikte záujmov a hlasujú v neprospech mesta. Hoci nominantov do riadiacich orgánov mestských firiem schvaľuje mestské zastupiteľstvo, Ivan sľubuje urobiť maximum, čo v kompetencii primátora je, aby politickým nomináciám zabránil. Ako ďalšiu prioritu Ivan označil vrátenie výberu parkovného zo súkromnej firmy do správy mesta, o čo už bojuje niekoľko mesiacov aj prostredníctvom občianskej petície. 

 

V minulých voľbách SaS podporovala súčasného primátora Petra Gogolu, ktorý kandidoval ako nezávislý. Podľa Slobodu si však Gogola nevytvoril dostatočne funkčný a kompetentný tím, ktorý by presadil zmeny, ktoré sľuboval. „Mesto malo za posledných 20 rokov smolu na primátorov. Všetci pochádzali zo štátneho sektora a robili rozhodnutia o financiách bez osobnej zodpovednosti. Miro Ivan založil úspešnú spoločnosť, ktorá prosperuje bez akýchkoľvek dotácií,“ povedal Sloboda.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies