Kandidátom NLD na funkciu mjanmarskeého prezidenta je blízky spolupracovník Su Ťij

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 09:31 • 2 min
Kandidátom NLD na funkciu mjanmarskeého prezidenta je blízky spolupracovník Su Ťij

RANGÚN - Líderka mjanmarskej Národnej ligy za demokraciu (NLD) Aun Schan Su Ťij dnes potvrdila, že kandidátom strany v prezidentských voľbách bude jej dlhoročný blízky spolupracovník Tchin Ťjo.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA bol dokonca jej spolužiakom na strednej škole. Členom NLD bol jeho otec, jeho manželka je poslankyňou parlamentu za NLD a je dcérou jej zakladajúceho člena. Agentúra Myanmar Now o Tchin Ťjovi napísala, že má vynikajúci pôvod a rodinné konexie.

 

Tchin Ťjo vyštudoval ekonomiku na univerzite v Rangúne a doktorandské štúdium absolvoval na Oxfordskej univerzite. Momentálne vedie dobročinnú nadáciu pomenovanú po matke Aun Schan Su Ťij a je známy aj tým, že líderke NLD občas poslúžil aj ako šofér.

 

Miestni pozorovatelia považujú jeho voľbu za dobrý krok, pretože Tchin Ťjo je "rešpektovaný s príjemný muž s osobnou integritou". Nemenovaný západný diplomat sa pre agentúru DPA vyjadril, že Tchin Ťjo veľmi dobre vie, ako treba konať vo vzťahu k medzinárodnému spoločenstvu.

 

Tchin Ťjo je kandidátom dolnej komory parlamentu, za hornú komoru, kde má NLD tiež väčšinu poslancov, bude v prezidentských voľbách kandidovať nominant NLD Henry Van Thio, ktorý zastupuje národnostné menšiny.

 

Tretieho kandidáta vyberú poslanci, ktorých do oboch komôr parlamentu delegovala armáda - neboli teda zvolení v priamych voľbách. Poslanci potom jedného z nich zvolia za hlavu štátu. Porazená dvojica kandidátov bude zastávať funkcie viceprezidentov.

 

Samotná Aun Schan Su Ťij sa o funkciu nebude uchádzať. Súčasná mjanmarská ústava totiž stanovuje, že prezidentom nemôže byť osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Su Ťij bola vydatá za Brita a jej dvaja synovia sú britskými občanmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies