Kandidátom na riaditeľa SIS je Karol Mitrík

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 07:05 • 2 min
Kandidátom na riaditeľa SIS je Karol Mitrík

Kandidátom na riaditeľa SIS je Karol Mitrík

slovakia

left justify in out

Kandidátom najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je bývalý poslanec a primátor Spišskej Novej Vsi Karol Mitrík. Tento návrhy premiérky Ivety Radičovej dnes jednomyseľne odobrilo stranícke prezídium.
Šéfka exekutívy sa pri výbere prvého muža spravodajskej služby opierala o niekoľko kritérií. "Charakter, bezúhonnosť, politická skúsenosť, vernosť, oddanosť myšlienkam a hodnotám a rovná chrbtová kosť," vysvetlila. Tiež jej záležalo na tom, aby to bol človek, ktorý po skončení tejto funkcie nebude zneužívať získané informácie a ktorý nie je zosieťovaný rôznymi spôsobmi s minulosťou.
Radičová je presvedčená, že spoluzakladateľ SDKÚ-DS Mitrík tieto kritériá spĺňa. Zatiaľ však nie je jasné, koľko bude mať nový riaditeľ SIS námestníkov, ani ktoré politické strany ich budú nominovať. "Nebolo to ešte predmetom koaličného rokovania, až tam otvorím diskusiu o ďalších pozíciách v SIS," avizovala Radičová.
Je však pripravená hovoriť s SaS o jej údajnej požiadavke obsadiť post námestníka tajnej služby, ale s kompetenciami rovnakými, ako má riaditeľ. "Nebudem to komentovať. Veľmi priamo a otvorene sa s SaS o tomto skvelom návrhu porozprávam," uistila.
Na otázku, aké budú Mitríkove úlohy, odvetila, že SIS je inštitúciou, ktorá by mala slúžiť bezpečnosti SR, života občanov, ochrane podnikateľských subjektov, čistoty prostredia či transparentnosti. "Mám vedomosť, že tieto funkcie si tajná služba už dávno neplní," povedala s tým, že konkrétnejšia bude až po obsadení postov.
Radičová priznala, že o Mitríkovi s koaličnými partnermi ešte nehovorila. "Je súhlas Koaličnej rady, že tento post prislúcha primárne SDKÚ-DS a predpokladá sa náš návrh. To meno som dnes vyslovila nahlas prvýkrát," podotkla.
Zatiaľ sa nedá povedať, či bude nový riaditeľ SIS zhovorčivejší, než terajší šéf Jozef Magala. "Bude informovať v duchu zákona," dodala Radičová.
Riaditeľa tajnej služby vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. Táto kompetencia sa však počas fungovania SIS menila. Po vzniku služby v roku 1993 ňou disponoval prezident, po novelizácii zákona v roku 1995 mala právomoc menovať a odvolávať riaditeľa SIS vláda. Podľa ďalšej novelizácie, ktorá platí od roku 1999, vymenúva a odvoláva šéfa SIS opäť prezident, a to na návrh vládneho kabinetu.
V súčasnosti tajnú službu riadi nominant vlády Roberta Fica (Smer-SD) Jozef Magala. Vo funkcii je od 27. júla 2006 a je v poradí piatym riaditeľom SIS. Od jej vzniku v roku 1993 túto funkciu dva roky zastával Vladimír Mitro, ktorého vymenoval vtedajší prezident Michal Kováč. Po jeho odstúpení a novelizácii zákona v roku 1995 vymenovala vláda Vladimíra Mečiara na tento post Ivana Lexu, ktorý pôsobil na čele služby až do svojho odvolania v októbri 1998. Jeho nástupcom bol krátko Rudolf Žiak. Následne v novembri vymenovala nová vláda Mikuláša Dzurindu do tejto funkcie opäť Vladimíra Mitra. Ten sa rozhodol odstúpiť 11. marca 2003 po tom, ako KDH navrhlo na rokovaní Koaličnej rady jeho odvolanie. Kresťanskí demokrati argumentovali tým, že Mitro vymenoval za šéfa kontrarozviedky bývalého novinára Petra Tótha, ktorý bol obvinený z trestného činu útoku na verejného činiteľa. Za nového riaditeľa SIS nominovala vláda exministra vnútra Ladislava Pittnera, vtedajší prezident Rudolf Schuster ho vymenoval 4. apríla 2003.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona