Kandidátom Ľudovej platformy na post šéfa NKÚ je Žilinka

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 11:56 • 2 min
Kandidátom Ľudovej platformy na post šéfa NKÚ je Žilinka

BRATISLAVA – Kandidátom Ľudovej platformy na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra Maroš Žilinka.Strany platformy sa zároveň predbežne dohodli, že iného kandidáta na tento post nepredložia.

slovakia

left justify in out

Ako povedala novinárom predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, Žilinka je kandidát pre verejnú voľbu. „Pokiaľ Smer-SD odhlasuje tajnú voľbu šéfa NKÚ, sme dohodnutí, že kandidatúru Žilinku stiahneme,“ povedala. Podľa nej je to spoločná podmienka strán Ľudovej platformy. „Nechceme sa už zúčastňovať na hrách, ktoré Smer-SD hrá s tajnou voľbou pri voľbe šéfa NKÚ,“ zdôvodnila rozhodnutie platformy.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského návrh na Žilinku podali strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS dnes do podateľne. „Žilinka spĺňa všetky odborné a morálne predpoklady, aby túto funkciu mohol zastávať,“ povedal Hrušovský s tým, že verí sľubom Smeru-SD a preto Žilinka bude vo verejnej voľbe zvolený. Upozornil, že Rokovací poriadok predpokladá pri takýchto voľbách verejnú voľbu. Návrh na tajnú voľbu môžu podľa neho dať len poslanci Smeru-SD. „Vychádzajúc zo skúseností pri štyroch kolách voľby nastal istý stupeň nedôvery, preto chceme, aby táto voľba bola verejná,“ povedal s tým, že zatiaľ so Smerom o spôsobe voľby nerokovali. Hrušovský chce dnes rokovať o podpore kandidáta a spôsobe voľby s predsedníčkou poslaneckého klubu Smer-SD Janou Laššákovou. 

Žilinka dnes pôsobí ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Na jeho mene sa v utorok dohodli predstavitelia KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS. V pondelok ho ako kandidáta odobrilo Predsedníctvo KDH, ktoré vyberalo z viacerých kandidátov. Žilinka na ministerstve vnútra pôsobil ako nominant kresťanských demokratov, ale nie je členom KDH. 

Návrhy kandidátov na predsedu NKÚ treba predložiť do dnes do 16:00. Ľudová platforma 26. apríla oznámila, že navrhne vlastného kandidáta na post predsedu NKÚ a nepodporí kandidáta SaS. Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody mala kandidáta navrhnúť SaS. Voľba nového predsedu NKÚ sa v tomto volebnom období uskutočnila štyrikrát, ani jeden z pokusov nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies