Kandidátky sú odovzdané: Do volieb ide 23 strán

NETKY.SK • 7 December 2015, 09:47 • 2 min
Kandidátky sú odovzdané: Do volieb ide 23 strán

BRATISLAVA – V budúcoročných parlamentných voľbách by malo kandidovať 23 politických strán, hnutí a koalícií. Kandidačnú listinu síce podalo až 24 strán, ale HZDS odmietlo zaplatiť volebnú kauciu 17.000 eur a teda nesplnilo zákonnú podmienku a kandidovať s najväčšou pravdepodobnosťou nebude.

slovakia

left justify in out

"Táto kandidačná listina nesplnila podmienky na to, aby mohla byť preskúmavaná štátnou komisiou a ako sa vyjadrili predkladatelia, zrejme ani nebude spĺňať. Nielenže neuhradili kauciu, ale sa vyjadrili, že ani neplánujú uhradiť," povedala zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová po uplynutí termínu na podávanie kandidačných listín.

 

Listinu podali a zaplatili kauciu Slovenská národná strana (SNS), Sloboda a solidarita (SaS), Most-Híd, VZDOR-strana práce, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia (MKDA), Šanca, KDH, Smer-SD, Sme Rodina, Ľudová strana - naše Slovensko, SDKÚ-DS, TIP, Sieť, Komunistická strana Slovenska (KSS), Strana moderného Slovenska (SMS), Strana maďarskej komunity (SMK), SKOK, Odvaha - veľká národná a proruská koalícia, Prosperita Slovenska (lídrom kandidátky by mal byť Ľudovít Kaník), OĽaNO-NOVA, Priama demokracia, Strana zelených Slovenska a koalícia Spoločne za Slovensko (Nový parlament, Právo a spravodlivosť a Slovenská ľudová strana).

 

Strany, hnutia a koalície mali na podanie kandidačných listín čas do polnoci 6. decembra. Spolu s kandidátkou museli zaplatiť aj volebnú kauciu vo výške 17.000 eur. Komisia listiny preverí a rozhodne o ich zaregistrovaní. Na registráciu má čas do 26. decembra. Komisia by podľa Chmelovej mohla listiny zaregistrovať už tento týždeň. Strany by zároveň mali dostať svoje čísla, pod ktorými budú kandidovať.


Ako novinárov informovala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová, kandidačné listiny budú teraz zaslané na preverenie, či niektorí kandidát nie je na viacerých listinách, alebo či kandidáti spĺňajú zákonom stanovený vek. Následne štátna komisia rozhodne o registrácii kandidátky jednotlivých strán. Na kandidátkach strany už môžu vykonať len zmeny technického charakteru, po prípade môžu vyškrtnúť niektorého z kandidátov.


Kandidačnú listinu pre marcové voľby do Národnej rady SR mohli podávať zaregistrované politické strany alebo koalície zaregistrovaných strán do nedeľňajšej polnoci. Vyplýva to zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Podľa novej volebnej legislatívy, ktorá sa po prvý raz uplatní práve počas nadchádzajúcich parlamentných volieb, 5. marca 2016, môžu kandidátky podať zapisovateľovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán politické strany alebo koalície najneskôr 90 dní pred voľbami, teda do 6. decembra do 24:00. Kandidátky podávali splnomocnenci strán v listinnej aj elektronickej forme zapisovateľke štátnej komisie. Z Registra politických strán a politických hnutí ministerstva vnútra zverejneného na internete vyplýva, že na Slovensku je aktuálne 155 politických strán či hnutí.


Na kandidátke mohli politická strana alebo koalícia uviesť najviac 150 kandidátov. Strany či koalície strán, ktoré chcú kandidovať v parlamentných voľbách, musia medzi iným zložiť volebnú kauciu 17-tisíc eur na účet zriadený ministerstvom vnútra. Ministerstvo vnútra vráti uhradenú kauciu do jedného mesiaca po vyhlásení výsledku volieb politickej strane alebo koalícii, ktorej kandidačná listina nebola zaregistrovaná alebo politickej strane a koalícii, ktorá získala aspoň dve percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov. Kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu.


Štátna volebná komisia kandidátky preskúma najneskôr do 16. decembra a zaregistruje ich najneskôr 26. decembra. Obce do každej domácnosti doručia zoznam kandidátov do 9. februára. Kandidátku možno vziať späť najneskôr 48 hodín pred začiatkom volieb. Právo byť volený za poslanca NR SR má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dosiahne vek 21 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska. Prekážkou práva byť volený za poslanca parlamentu je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, a zbavenie spôsobilosti na právne úkony.


Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. Termín konania volieb oznámil 12. novembra predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, mohli začať volebnú kampaň podľa zákona dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra. Volebná kampaň sa skončí 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 3. marca 2016 o 7:00. Politická strana a politické hnutie môže na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 3 000 000 eur. Na úhradu nákladov na volebnú kampaň môže politická strana použiť len finančné prostriedky vedené na osobitnom účte v banke (tzv. transparentný účet).


Platí, že pri parlamentných voľbách sa dá hlasovať aj zo zahraničia, a to poštou. Týka sa to občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov musia požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb, teda do 15. januára 2016. Voliči, čo majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona