Kandidátkou na post eurokomisára je poľská vicepremiérka Bieňkowská

NETKY.SK • 3 September 2014, 13:04 • 2 min
Kandidátkou na post eurokomisára je poľská vicepremiérka Bieňkowská

VARŠAVA - Vicepremiérka poľskej vlády Elžbieta Bieňkowská je kandidátkou Poľska na jedného z nových európskych komisárov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra PAP.
     

Hovorkyňa vlády Malgorzata Kidawová-Bloňská nekonkretizovala, na ktorý post Európskej komisie bude Bieňkowská navrhovaná. Táto politička je v súčasnosti aj poľskou ministerkou pre infraštruktúru. Poľské médiá citovali nemenované zdroje, podľa ktorých by mohla riadiť európsky rezort regionálnej politiky alebo rezort vnútorného trhu a služieb.
     

Premiér Donald Tusk už súhlasil s prevzatím úradu predsedu Európskej rady, teda prezidenta EÚ, pripomenula tlačová agentúra Reuters.
     

Tusk zrejme podá demisiu tento mesiac, informovala predsedníčka parlamentu Ewa Kopaczová, ktorá je zároveň prvou podpredsedníčkou vládnucej strany Občianska platforma (PO). Práve ona je považovaná za jasnú favoritku, ktorá nahradí Tuska.
     

Tusk je prvým poľským premiérom od pádu komunizmu, ktorý zvíťazil v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach. Po jeho odchode zostane značná medzera, ktorú bude musieť vládnuca PO zaplniť. Predsedom Európskej rady sa Tusk oficiálne stane 1. decembra tohto roku.
     

Presun Bieňkowskej do Bruselu spôsobí oveľa menšie politické narušenie, pretože nie je členkou strany PO a je viac technokraticky zameranou osobnosťou.
     

Už na začiatku tohto roka ju v určitých vládnych kruhoch vnímali ako prípadnú Tuskovu nástupkyňu.
     

Túto myšlienku však akosi potichu odsunuli bokom, keď mala politička niekoľko neistých televíznych vystúpení a jej osobná popularita prudko klesla.
     

Avšak nech už ktokoľvek dostane vo vláde na starosť Bieňkowskej portfólio infraštruktúry, bude musieť dohliadať na obrovské projekty renovovania poľských ciest a železníc, z ktorých mnohé sú čiastočne financované Európskou úniou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona