Kandidáti na starostov musia ku kandidačnej listine doložiť doklad o ukončení SŠ

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 13:41 • 2 min
Kandidáti na starostov musia ku kandidačnej listine doložiť doklad o ukončení SŠ

BRATISLAVA - Kandidáti na starostov v jesenných komunálnych voľbách by nemali zabudnúť, že kandidovať môžu, len ak majú aspoň strednú školu. Fotokópiu dokladu o dosiahnutí aspoň tohto vzdelania musia priložiť ku kandidačnej listine. Tú možno podávať do 21. septembra. Komunálne voľby budú 15. novembra.

slovakia

left justify in out

Uchádzači o post starostu musia teda priložiť fotokópiu výučného listu, vysvedčenia o záverečnej skúške, záverečného vysvedčenie či vysvedčenia o maturitnej skúške. "Ak má kandidát vyššie vzdelanie, ako je stredné, pripojí fotokópiu akéhokoľvek dokladu o získaní vyššieho vzdelania," uvádza sa na webstránke ministerstva vnútra.
      

Podmienku stredoškolského vzdelania pre starostov zaviedol zákon o podmienkach výkonu volebného práva z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vzdelanostný cenzus presadili poslanci Smeru-SD napriek tomu, že ich minister Kaliňák to považuje za protiústavné. Zavedenie cenzu podpísal ešte Ivan Gašparovič pár dní pred odchodom z prezidentského úradu.
      

O súlade vzdelanostného cenzu s Ústavou SR bude rozhodovať Ústavný súd (ÚS) SR. Prijal totiž podanie od skupiny opozičných poslancov, ktorí sú presvedčení, že obmedzovanie pasívneho volebného práva je protiústavné. Žiadajú aj pozastavenie účinnosti ustanovenia, ktoré cenzus zavádza. Nechcú totiž, aby vzdelanostné kritérium ovplyvnilo komunálne voľby, kým nebude jasné stanovisko ÚS. Opozičné podanie Ústavný súd SR zaregistroval a bolo pridelené sudcom spravodajcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies