Kandidáti na rektora STU chcú šetriť a dostať univerzitu medzi elitu

NETKY.SK • 6 December 2010, 12:40 • 2 min
Kandidáti na rektora STU chcú šetriť a dostať univerzitu medzi elitu

Kandidáti na rektora STU chcú šetriť a dostať univerzitu medzi elitu

slovakia

left justify in out

img

O funkciu rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave sa uchádza päť kandidátov, z nich už traja kandidovali v neúspešnej voľbe 25. októbra. Akademický senát si bude vyberať 13. decembra v tajných voľbách z mien Roman Boča, František Janíček, Oliver Moravčík, Dušan Petráš a Robert Špaček. Víťaz volieb nahradí súčasného rektora Vladimíra Báleša.
      Boča a Špaček v októbri nekandidovali. Uchádzači o rektorské kreslo hovoria vo svojich volebných programoch zverejnených na webe univerzity o šetrení, reorganizácii rezortov či modernizácii a cieli dostať STU medzi elitu svetových univerzít.
      Strategickým cieľom Romana Boču z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie je efektívne nakladanie s ľudskými zdrojmi na STU. Hovorí o budovaní vlastnej elity a cesty do TOP 500 najlepších univerzít sveta aj pomocou unikátnej experimentálnej základne.
      František Janíček z Fakulty elektrotechniky a informatiky sa domnieva, že je potrebné zefektívniť štúdium a podporovať jeho prepojenie na priemysel prostredníctvom silnej priemyselnej rady, rozšíriť ponuku graduálneho a postgraduálneho vzdelávania priamo pre potreby priemyselnej praxe. Chce tiež získavať špičkových zahraničných lektorov na STU a zvýšiť mobilitu študentov.
      Nosnými piliermi dekana Materiálovotechnologickej fakulty Olivera Moravčíka sú tradícia, efektivita a internacionalizácia. Chce navrhnúť a realizovať moderné administratívne štruktúry rektorátu a fakúlt, dohodnúť výhodnejšie rozdelenie kompetencií medzi centrom a fakultami či zlepšiť komunikáciu medzi subjektmi univerzity.
      Robert Špaček z Fakulty architektúry tvrdí, že je žiaduce preorganizovať a obmedziť počet prorektorských rezortov a racionalizovať rektorát. Navrhuje založiť vedecký časopis, ktorý by reprezentoval STU. Za dôležité tiež považuje vytvoriť alianciu bratislavských VŠ a definovať ich pozíciu voči mestu.
      Vytvoriť Radu profesorov, zaviesť systém oceňovania osobností STU a garantovať najúspešnejším absolventom doktorandského štúdia miesto na univerzite plánuje prorektor pre vzťahy s verejnosťou a zahraničné vzťahy Dušan Petráš. Ten sa po novembrovej voľbe ohradil voči medializovaným informáciám, ktoré ho obvinili z plagiátorstva. Zvažoval, že si svoje meno očistí súdnou cestou.
      Denník SME informoval, že prorektor mal v minulosti problém s plagiátorstvom. Podľa denníka sa v roku 2008 musel ospravedlniť v odbornom časopise Projekt-Stavba za to, že v jednej z jeho prác "nebola použitá presná forma citovania pri citáciách z diel a knižných publikácií". Petráš sa na forme ospravedlnenia a vyplatení nákladov za súdne spory dohodol po dvoch rokoch trvania súdneho sporu. Prorektor vo svojom stanovisku oponoval, že nešlo o plagiátorstvo, ale "o formálnu nedôslednosť riešiteľského kolektívu, za ktorú som sa ako jeho vedúci ospravedlnil".
      Nový rektor STU nastúpi na post vo februári 2011, škole bude šéfovať štyri roky.
      V novembri zvolili senáty rektorov na Ekonomickej univerzite (EU) a Univerzite Komenského v Bratislave. Pozíciu rektora EU potvrdil Rudolf Sivák. Na UK nahradí dvojnásobného rektora Františka Gahéra vedúci katedry botaniky Karol Mičieta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona