Kandidáti na rakúskeho prezidenta sa stretli v poslednom televíznom dueli

NETKY.SK • 2 December 2016, 09:28 • 2 min
Kandidáti na rakúskeho prezidenta sa stretli v poslednom televíznom dueli

VIEDEŇ - Dvojica rakúskych prezidentských kandidátov sa vo štvrtok večer stretla v poslednom televíznom dueli pred nedeľňajšou opakovanou voľbou novej hlavy štátu. Diskusia bola zameraná predovšetkým na budúcnosť EÚ.

slovakia

left justify in out

Voliči si budú vyberať medzi kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom a bývalým predsedom Strany zelených Alexandrom Van der Bellenom.

 

Kandidáti sa nevyhli ostrým slovným útokom. Hofer naznačil, že Van der Bellen bol sovietskym špiónom a komunistom, pričom ho obvinil z viacnásobného klamstva. Van der Bellen svojho rivala zasa obvinil z toho, že sa usiluje o odchod Rakúska z EÚ. Poukázal pritom na Hoferov plán vypísať referendum, ak Turecko vstúpi do tohto bloku alebo ak sa Únia príliš scentralizuje.

 

EÚ je úspešným projektom, ktorý zaručuje mier a vytvára pracovné miesta, uviedol Van der Bellen. "Nesmieme to ohroziť," varoval. Hofer argumentoval, že FPÖ sa usiluje iba o reformu a nie o zničenie EÚ. "Neviem, prečo sa tak bojíte priamej demokracie," vyhlásil Hofer na adresu svojho protivníka a jeho strany.

 

Hoferova FPÖ je vnímaná ako súčasť stále populárnejšieho nekonformného populistického hnutia v Európe, do ktorého patria napríklad francúzsky Národný front (FN) či Alternatíva pre Nemecko (AfD).

 

Hoci rakúsky prezident má iba obmedzené právomoci a nerozhoduje o zahraničnej politike štátu, Hoferove víťazstvo by znamenalo povzbudenie pre európskych populistov. Prieskumy naznačujú, že výsledky budú tesné.

 

Tohtoročné prezidentské voľby v Rakúsku poznačili nezrovnalosti v procese sčítavania hlasov, ktoré nakoniec viedli k rozhodnutiu ústavného súdu zopakovať druhé kolo z 22. mája, keď Van der Bellen tesne zvíťazil nad Hoferom.

 

Opakované hlasovanie bolo pôvodne naplánované na 2. októbra, kvôli problémom s nekvalitnými obálkami ho však museli presunúť až na 4. decembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona