Kandidáti na primátora chcú oživiť vyľudnenú pešiu zónu

NETKY.SK • 10 November 2010, 13:14 • 2 min
Kandidáti na primátora chcú oživiť vyľudnenú pešiu zónu

Kandidáti na primátora chcú oživiť vyľudnenú pešiu zónu

slovakia

left justify in out

Pešia zóna v centre Nitry sa za posledné roky vyľudnila. Obchodníci postupne zatvárajú svoje prevádzky. Od radnice žiadali vykonať niekoľko opatrení, ktoré mali zastaviť pokračujúci úpadok centra. Problémom sa opakovane zaoberali poslanci mestského zastupiteľstva. Za posledné dva roky prijali niekoľko opatrení , ktoré mali prispieť k oživeniu pešej zóny. V centre boli osadené nosiče turistického a informačného systému, mesto znížilo podnikateľom počas letnej sezóny o 50% sadzbu dane za letné terasy. Od polovice októbra minulého roka sa zmenili sadzby parkovného v centre, parkovanie po 16. hodine je zadarmo. Riešením problémy pešej zóny sa zaoberajú aj kandidáti na primátora, ktorí sa o tento post budú uchádzať v nastávajúcich komunálnych voľbách.
       Kandidát na primátora Nitry Ján Lohyňa (nezávislý) tvrdí, že „oživenie pešej zóny úzko súvisí s oživením cestovného ruchu a ten sa neznesie so špinou, neporiadkom, neudržiavanou zeleňou, rozpadajúcimi sa cestami a chodníkmi, zanedbanými fontánami, chátrajúcimi fasádami historických budov, posprejovanými múrmi." Architektonicky je podľa neho potrebné dať prívetivejšiu tvár vydláždenému Svätoplukovmu námestiu s neudržiavanou fontánou. „Pešiu zónu je potrebné viacej otvoriť a sprístupniť tak, aby začala žiť počas celého roka neformálnymi vystúpeniami hudobníkov, tanečníkov, tvorivých umelcov a maliarov, ktorí ponúkajú svoje umenie a diela.“ Kandidát na primátora Róbert Švec (nezávislý) je presvedčený, že za súčasný stav môžu zástupcovia mesta. „Je zaujímavé sledovať, ako súčasní radní páni zalamujú rukami nad tým, že pešia zóna sa vyľudňuje. Pritom zo svojich pozícií podporovali výstavbu nákupných centier na okrajoch nášho mesta, čím spôsobili súčasný stav.“ Táto situácia sa dá podľa jeho názoru zmeniť podporou podnikateľov, ktorí sa rozhodnú svoje aktivity presunúť na pešiu zónu, napríklad znížením poplatkov a daní. Mesto by malo využiť skutočnosť, že v Nitre študuje niekoľko tisíc študentov a vytvoriť pre nich možnosti na voľnočasové aktivity v centre mesta.
      Bývalý primátor Nitry a kandidát na primátora v nastávajúcich voľbách Ferdinand Vítek (nezávislý) konštatoval, že oživenie pešej zóny je jednou z jeho priorít. „ Nebudem popisovať detaily, aj keď konkrétne návrhy už mám.“ Podľa nominanta koalície SDKÚ-DS, SaS a OKS na primátorské kreslo Jozefa Webera je potrebná zásadná prestavba centrálnej mestskej zóny. „Ako prvé treba vyriešiť priestor centrálneho Svätoplukovho námestia a priľahlých častí. Riešením je medzinárodná špičková architektúra so zadaním: obchod, zábava, kultúra, medzinárodný venture kapitál a spolupráca zainteresovaných bez polien pod nohami.“ Nové podhradie s atraktívnym námestím či námestiami vyrovná podľa Webera toky ľudí v meste. „Tí začnú znovu prechádzať pešou zónou, ktorej biznis hodnota prudko stúpne, čo znovu priláka kapitál a ona sa zregeneruje aj sama. Mesto pritom bude spolupracovať, aby to bolo v súlade s jeho zámermi. Bude však pružné a prístupné,“ tvrdí Weber.
      Kandidáti na primátora Radúz Sedlár (nezávislý) a Lýdia Forrová (ĽS-HZDS) možnosť vyjadriť sa k problematike nevyužili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies