Kandidáti na post predsedu europarlamentu si dnes zmerajú sily v debate

NETKY.SK • 11 Január 2017, 17:54 • 2 min
Kandidáti na post predsedu europarlamentu si dnes zmerajú sily v debate

BRUSEL – Sedem kandidátov na post predsedu Európskeho parlamentu (EP) si dnes zmeria sily v debate, ktorú organizuje magazín Politico. Budúci týždeň europoslanci počas prvého plenárneho zasadnutia v tomto roku rozhodnú, kto na predsedníckej stoličke nahradí odchádzajúceho Martina Schulza.

slovakia

left justify in out

Spomedzi siedmich kandidátov sú štyria Taliani, dvaja Belgičania a jeden Brit. Najväčším favoritom je súčasný podpredseda EP a bývalý eurokomisár Antonio Tajani, kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany (EĽS). Podľa straníckeho lídra Manfreda Webera má EĽS na tento post nárok, čo zdôvodňuje zverejnenou písomnou dohodou so socialistami.

 

Nesúhlasí s ním jeho hlavný rival, predseda druhej najsilnejšej Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v EP Gianni Pittella, ktorý na riadiaci post sám kandiduje. Tradične sa síce na poste striedajú predstavitelia stredopravicovej EĽS a socialistov, ku ktorým patrí aj odchádzajúci Martin Schulz, ale Pittella sa obáva narušenia politickej rovnováhy v európskych inštitúciách. Pripomenul, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker aj predseda Európskej Rady Donald Tusk patria k EĽS.

 

Záujem o post šéfa EP prejavil aj predseda proeurópsky zameranej politickej skupiny Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE), belgický expremiér Guy Verhofstadt. Dúfal, že rady jeho politickej skupiny by mohlo rozšíriť 17 talianskych europoslancov z Hnutia piatich hviezd euroskeptika Beppeho Grilla. Verhofstadtovi straníci nakoniec takéto spojenie odmietli, čím klesla aj jeho šanca získať post predsedu EP.

 

Za skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov, ktorej členmi sú aj traja slovenskí europoslanci, sa o funkciu uchádza Helga Stevensová. Za menšie politické skupiny v EP o predsednícky post prejavili záujem Eleonora Forenzaová, Jean Lambert a Laurenţiu Rebega.

 

Predseda Európskeho parlamentu je volený europoslancami na dvaapolročné funkčné obdobie. Pri hlasovaní musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých platných hlasov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona