Kandidáti na krajských primátorov mali zverejniť majetok, urobili tak iba piati

NETKY.SK • 12 November 2014, 11:53 • 2 min
Kandidáti na krajských primátorov mali zverejniť majetok, urobili tak iba piati

BRATISLAVA – Väčšina kandidátov na primátorov krajských miest nezverejnila podrobné majetkové priznania. Aliancia Fair-play oslovila pred komunálnymi voľbami 69 kandidátov na primátorov krajských miest, aby poskytli informácie o svojom majetku a príjmoch nad rámec zákona, výzvu prijalo päť kandidátov.

slovakia

left justify in out

Podrobné majetkové priznania zverejnili na stránke www.politikaopen.sk vyzývatelia primátora v Bratislave Ivo Nesrovnal a Milan Kňažko, vyzývatelia primátora Košíc Rudolf Bauer a Jozef Holečko a kandidátka na primátorku Prešova Andrea Turčanová.

 

„Je zarážajúce, že kandidáti nie sú ochotní odkryť karty v čase, keď si pýtajú od voličov dôveru. Pre voličov zrejme nie je dôležité, aby vedeli neskôr skontrolovať, či primátor nebohatne na ich úkor. Na Slovensku pritom máme množstvo prípadov politikov, ktorí užívajú nevysvetliteľne veľký majetok,“ povedala novinárom šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. 

 

Na piatich zo 69 kandidátov nevedela nájsť aliancia akýkoľvek kontakt, dvaja odmietli spolupracovať a komunikovať. Niektorí ďalší kandidáti majú majetkové priznania či už na stránke mesta, ako primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorého majetkové pomery sú uvedené relatívne podrobne, alebo na stránke parlamentu, čo sa týka napríklad primátorov Richarda Rašiho a Igora Chomu. „Tieto majetkové priznania sú pre slabý zákon obmedzené, a nedávajú občanom takmer žiadne informácie, na základe ktorých by mohli politikov kontrolovať,“ konštatovala Wienk. Napríklad Rašiho priznanie uvádza iba to, že vlastní byt a má hypotéku, veľkosť bytu, spôsob jeho nadobudnutia či výška hypotéky však už v priznaní uvedená nie je. Pätica kandidátov, ktorá zverejnila priznania podľa aliancie, uvádza podrobné údaje o svojom hnuteľnom i nehnuteľnom majetku, vrátane opisu vozového parku a spôsobe jeho kúpy, úsporách a ďalšom majetku. 

 

Aliancia upozornila, že krajské mestá spravujú obrovské verejné peniaze, rozpočet Bratislavy je napríklad 374 miliónov eur, Žiliny 50 miliónov eur. Traja z krajských primátorov zarábajú viac ako slovenský premiér, bratislavský a trnavský okolo 4 500 eur, nitriansky 4 200 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona