Kandidáta na prezidenta postavia aj komunisti, je ním Ján Jurišta

NETKY.SK • 9 Január 2014, 11:38 • 2 min
Kandidáta na prezidenta postavia aj komunisti, je ním Ján Jurišta

BRATISLAVA – Kandidáta na prezidenta SR postaví aj Komunistická strana Slovenska (KSS). Je ním bývalý veľvyslanec v Argentíne Ján Jurišta.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda KSS Jozef Hrdlička, komunisti vyzbierali pre Jurištovu kandidatúru približne 16 000 podpisov od občanov. „Náš kandidát bude kandidovať za ľavicu a vlastenectvo,“ povedal Hrdlička.

Jurišta nie je členom, ale sympatizantom KSS. Je dlhodobo poradcom predsedu KSS. Kedysi bol členom Strany demokratickej ľavice, ktorá sa zlúčila so Smerom-SD. Jurišta je vysokoškolský pedagóg. Ako diplomat pôsobil v Latinskej Amerike ešte v časoch Československej socialistickej republiky (ČSSR). Najskôr bol tlačovým a kultúrnym pridelencom v Havane, neskôr veľvyslancom ČSSR v Argentíne. V Argentíne pôsobil aj ako slovenský veľvyslanec od roku 1999. 

Záujemcovia o post hlavy štátu majú dnes posledný deň na to, aby v národnej rade odovzdali svoje petičné hárky či poslanecké kandidatúry. Môžu tak urobiť do 24:00. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) do stredy potvrdil šiestich prezidentských kandidátov. Oficiálnymi kandidátmi sú Peter Osuský zo SaS, kandidát Smeru-SD Robert Fico, Pavol Hrušovský s podporou KDH, strany Most-Híd a SDKÚ-DS a občianski kandidáti Jozef Behýl, Andrej Kiska a Ján Čarnogurský. Poslaneckú kandidatúru v stredu odovzdal aj Milan Kňažko. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona