Kandidát na primátora Košíc Holečko sľubuje bezplatnú MHD

NETKY.SK • 28 Október 2014, 13:30 • 2 min
Kandidát na primátora Košíc Holečko sľubuje bezplatnú MHD

KOŠICE - Bezplatnú mestskú hromadnú dopravu (MHD), verejný účet mesta či vytváranie pracovných miest cez mestské podniky sľubuje nezávislý kandidát na košického primátora Jozef Holečko. "Zabezpečím, aby bola v Košiciach najneskôr do konca roka 2015 bezplatná mestská hromadná doprava pre všetkých občanov Košíc," uviedol dnes pred novinármi 60-ročný Holečko.

slovakia

left justify in out

Podľa neho je bezplatná MHD možná bez ďalších dotácií pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) tak, že sa podnik zbaví firiem, ktoré ho "vyciciavajú". "Z rozpočtu dopravného podniku je 40 percent výber cestovného, z toho 35 percent vycicajú firmy, ktoré sa priživujú na cestovnom. Zvyšných päť percent sa dosiahne v meste bez zvyšovania podielových daní tým, že sa na trvalý pobyt prihlásia aj tí, ktorí sú v Košiciach ubytovaní prechodne, pretože budú chcieť chodiť bezplatnou MHD," vysvetlil Holečko. Prínosom bezplatnej MHD bude podľa neho zníženie počtu áut na cestách mesta, čo prinesie ďalšie výhody pre životné prostredie či dopravu.
     

Pri predstavení svojho volebného programu zdôraznil zámer vytvárania pracovných miest, najmä transparentným zvýhodnením a podporou podnikateľského prostredia košických podnikateľov a živnostníkov, malých a stredných firiem, ktoré zamestnajú Košičanov. "Mestské podniky sa budú rozširovať a budú vytvárať pracovné miesta pre Košičanov, aj pre neprispôsobivých, pri plnení úloh v čistení, kosení, upratovaní, zabezpečovaní zimnej údržby ciest, chodníkov, parkovísk, protipovodňových opatrení, ale aj pri výstavbe nájomných bytov," povedal. 
     

K siedmim kľúčovým projektom jeho programu patrí aj otvorená a transparentná samospráva. "Zriadim verejný účet mesta tak, aby občan mesta vedel, ako a na čo boli použité jeho peniaze. Treba skoncovať so zadlžovaním mesta a najmä mestských podnikov na nič neriešiace a predražené investičné projekty," konštatoval kandidát na primátora. Deklaroval, že mestské podniky majú riadiť odborníci po absolvovaní verejného výberového konania a po prijatí záväzku ručenia svojim majetkom za splnenie stanovených cieľov. Chce tiež zabezpečiť explicitný zákaz ťažby a spracovanie uránu v záväznej časti územného plánu mesta Košice.
     

Holečko je bývalý vojak z povolania, v minulosti pracoval podľa svojich slov v rôznych riadiacich funkciách, ale napríklad aj ako taxikár. Vlani neúspešne kandidoval na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK). Novinárov dnes informoval aj o svojich podnetoch na okresnú prokuratúru a Mestskú volebnú komisiu v Košiciach vo veci porušovania volebného zákona, ktorý hovorí o zákaze volebnej kampane mimo vyhradeného času. Volebná kampaň v zmysle zákona začína 17 dní pred termínom konania volieb a končí 48 hodín pred ich začiatkom. "Všetci tí, ktorí začali volebnú kampaň už v lete a vylepili bilbordy po Košiciach porušujú zákon," vyhlásil Holečko. S podnetmi však neuspel. Prokuratúra podľa neho postúpila jeho podnet obvodnému oddeleniu Policajného zboru, pričom poverený príslušník odmietol podnet vzhľadom k tomu, že nejde o trestný čin marenia priebehu a prípravy volieb. Mestská volebná komisia mu zase odpovedala, že vo veci vedenia volebnej kampane nemá právomoc rozhodovať o porušovaní zákona a ukladať sankcie. "Ani Mestská volebná komisia nemá právomoc, ani prokuratúra a polícia nekoná, takže sa tu veselo porušuje zákon," konštatoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies