Kandidát na prezidenta Melník by chcel prezidentský systém

NETKY.SK • 17 September 2013, 11:40 • 2 min
Kandidát na prezidenta Melník by chcel prezidentský systém

BRATISLAVA – Občiansky kandidát na prezidenta 75-ročný vedec Milan Melník chce, aby mal prezident viac právomocí. Nebránil by sa ani prezidentskému systému.

slovakia

left justify in out

"Ak nechceme, aby slovenský prezident bol len luxusným apendixom, je potrebné zvýšiť jeho právomoci, a to najmä v oblasti veta, ak ide o životné prostredie a zákony, ktoré chránia pôdu a vodu. Nie som ani proti tomu, aby sa Slovensko prepracovalo k prezidentskému systému. Bolo by na to treba spoločenskú dohodu na veľmi širokej úrovni, ale takýto systém by som si ja osobne vedel predstaviť," vyhlásil Melník počas dnešnej tlačovej besedy, na ktorej predstavil svoj program.

Volebný program Melníka stojí na troch pilieroch – rodina, národ a štát. Melník chce podporovať tradičnú slovenskú rodinu zloženú z muža a ženy. "Budem proti tomu, aby sa prijímali také zákony, ktoré by narušovali rodinu ako takú, teda muža a ženu," povedal Melník. Vo svojom programe hovorí aj o rozumnom využívaní nerastných zdrojov či o podpore kultúrnych pamiatok a národného sebavedomia. Ako prezident by podporoval domácich podnikateľov, bojoval by proti korupcii a obmedzoval by byrokraciu a partokraciu. "U nás sa proklamuje, že vzdelanie a veda je prioritou každej vlády, bohužiaľ, ja to nevidím. Som za rozvoj vzdelania, vedy a výskumu. To sú tri základné atribúty, ktoré ženú každú spoločnosť dopredu," dodal. 

Melník potrebuje ako občiansky kandidát získať 15-tisíc podpisov od občanov. Nevedel však povedať, koľko podpisov už jeho tím vyzbieral. Tiež nevedel odpovedať na otázku, koľko peňazí minie na svoju kampaň. Obmedzil sa len na konštatovanie, že jeho kampaň bude skromná. "Čo sa týka financií, ja hovorím jedno, čím viac peňazí, tým väčšia závislosť. Nechcem a nebudem požadovať v žiadnom prípade nejaké peniaze, je to blízko korupcii," 

Melník už v prezidentských voľbách v roku 2009 neúspešne kandidoval ako občiansky kandidát s podporou ĽS-HZDS. Tvrdí, že so stranou Vladimíra Mečiara nebol nijako zviazaný. "Oni hľadali kvalitného kandidáta, tá dohoda bola džentlmenská, bez akéhokoľvek záväzku z mojej strany". 

Milan Melník kandiduje na post slovenského prezidenta s podporou občianskych združení Panslovanská únia, Konzervatívne Slovensko a Slovenská ekonomická spoločnosť- Nezávislé združenie ekonómov Slovenska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona