Kandidát na predsedu BBSK L. Fízik chce podporiť slovenský vidiek

NETKY.SK • 28 September 2013, 15:37 • 2 min
Kandidát na predsedu BBSK L. Fízik chce podporiť slovenský vidiek

ZVOLEN - Ladislav Fízik pochádza z okresu Rimavská Sobota, má 59 rokov, je vysokoškolský pedagóg a riaditeľ vzdelávacieho inštitútu v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Podpora vidieka, gazdov, oživenie poľnohospodárskej prvovýroby, ktorá môže priniesť ľuďom prácu, je jedným z hlavných pilierov volebného programu nominanta Agrárnej strany vidieka (ASV) na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ladislava Fízika.

Dnes vo Zvolene s predsedom ASV Ľudovítom Urbanovským predstavil volebný program. Fízik je predsedom Občianskeho združenia Parlament Rómov SR a už aj členom ASV. Podľa jeho slov Banskobystrický kraj môže tvoriť potraviny, ktoré pomôžu zdraviu.

Kandidačné listiny nominantov na poslancov aj predsedu BBSK boli odovzdané dnes ráno. V ôsmich volebných obvodoch má ASV deväť kandidátov na poslancov.

"Vidím veľkú možnosť zamestnať, dá sa povedať v tisíckach, ľudí v agropodnikaní, od rodiny, ktorá predáva z dvora, ktorá zamestnáva svojich vlastných ľudí. To znamená, je tam manželka, deti – sami hospodária. Agroturistika, to je ďalšia možnosť, ktorá dáva zas niekoľkým tisícom ľudí možnosti," konštatoval Fízik. Heslom jeho kampane je Slovenský výrobok – záruka ďalšieho pracovného miesta pre občana SR. Podľa jeho slov chce, aby sa tu oplatilo žiť a ľudia nemuseli utekať do Anglicka či Prahy. Ďalšie hlavné piliere volebného programu sú podpora značky kvality SK, kvalitné zdravotníctvo, rekonštrukcia a výstavba nových ciest, podpora harmonizácie verejnej dopravy a ďalšie.

"Pochopil som ich program (ASV, poznámka TASR), robím na vedeckej báze a odstúpil som od politického nacionalizmu. Tento kraj je tak nádherný, že sa stretávajú na jeho území tri rozhodujúce národnosti - Slovenská ako nosná, Maďarská a Rómska – v tomto priestore nemá priestor politický nacionalizmus." Ako Fízik dodal, na to, že je Róm, ostáva hrdý. Ale politický nacionalizmus vedie k nezhodám.

Urbanovský pokračoval, že prioritou ASV je podporiť prácu na vidieku, čím by vedeli vytvoriť v rámci SR približne 50.000 pracovných miest pre ľudí, ktorí by mohli pôsobiť v prvovýrobe. "Sú regióny, napríklad Rimavská Sobota, kde sa nezamestnanosť pohybuje okolo 30 percent a, samozrejme, tých 30 percent ľudí potrebujeme zaplatiť nejakým spôsobom zo sociálnej oblasti. My navrhujeme vytvoriť také podmienky, aby si tí ľudia na seba zarobili," pokračoval Urbanovský.

Ako pripomenul, v tomto regióne bolo v minulosti niekoľko spracovateľských podnikov ako napríklad pivovar, mäsokombinát, mlyny. "Máme vypracovaný dôkladný program, kde by sme dokázali túto prácu zabezpečiť ľudom cez poľnohospodársku prvovýrobu, spracovanie, samozrejme, je tu ešte tretia oblasť, predaj," dodal Urbanovský. Pripomenul, že v súčasnosti je podľa štatistík potravinová bezpečnosť v SR na úrovni okolo 47 percent, hoci on osobne tvrdí, že je to do 30 percent.

Fízik pochádza z okresu Rimavská Sobota, má 59 rokov, je vysokoškolský pedagóg a riaditeľ vzdelávacieho inštitútu v Banskej Bystrici, detašovaného pracoviska Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety.

O post predsedu BBSK sa uchádza aj Jaroslav Sekerka (KSS), ktorý už tiež odovzdal kandidačnú listinu. Ako informovala v piatok (27.9.) hovorkyňa kraja Monika Pastuchová, kandidačné listiny už odovzdali aj Ondrej Binder (nezávislý kandidát), Marian Kotleba (ĽSNS) a Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS-HZDS, HZD a Strana zelených). O miesto predsedu BBSK v tohtoročných voľbách do samosprávnych krajov sa uchádza tiež Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS) a Karol Konárik mladší, ktorého podporuje SNS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies