Kandidát na post šéfa Interpolu má na krku závažné obvinenia. Mal sa podieľať na mučení dvoch mužov

NETKY.SK • 18 November 2021, 12:29 • 2 min
Kandidát na post šéfa Interpolu má na krku závažné obvinenia. Mal sa podieľať na mučení dvoch mužov

PARÍŽ - Generálmajor Ahmad Násir Raísí vo Francúzsku čelí aj dvom oficiálnym sťažnostiam.

slovakia

left justify in out

Viaceré ľudskoprávne organizácie sú znepokojené z kandidáta Spojených arabských emirátov (SAE), ktorý sa uchádza o post šéfa Medzinárodnej organizácie kriminálnej polície (Interpol). Generálmajor Ahmad Násir Raísí čelí obvineniam z mučenia. Informovala o tom nemecká televízia Deutsche Welle.

 

Podľa francúzskeho denníka Le Monde bol Raísí doteraz preferovaným kandidátom na pozíciu prezidenta Interpolu. Nový šéf sa bude voliť na budúci týždeň.

 

Raísí čelí už dvom sťažnostiam

"Vzhľadom na katastrofálnu situáciu v oblasti dodržiavania ľudských práv v Spojených arabských emirátoch, by bolo vymenovanie pána Raísího v očividnom rozpore so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv a poslaním organizácie (Interpol)," uviedli traja nemeckí poslanci v spoločnom vyhlásení zverejnenom v stredu. Tí sa pridali k otvorenému listu, ktorý podpísalo devätnásť ľudskoprávnych organizácií, medzi nimi aj Human Rights Watch (HRW).

 

Ahmad Násir Raísí už vo Francúzsku čelí dvom oficiálnym sťažnostiam. Prvá bola podaná v mene Centra pre ľudské práva v oblasti Perzského zálivu (GCHR). Druhú podala ľudskoprávna organizácia ADF International.

 

Sťažnosti boli podané pod princípom všeobecnej jurisdikcie, píše Le Monde. Ten francúzskym úradom umožňuje zatknúť cudzincov aj za zločiny spáchané mimo územia Francúzska. Na Raísího sa imunita nevzťahuje. Ak by sa teda francúzska polícia začala prípadom zaoberať, Raísí by mohol byť zatknutý pri pokuse o vstup do krajiny. Riaditeľstvo Interpolu sídli vo francúzskom Lyone.

 

Obete mučenia

Údajné obete mučenia boli väznené v SAE v rokoch 2018 a 2019. Podľa magazínu Forbes ide o Matthewa Hedgesa, ktorý bol údajne držaný na samotke, mučený a nútený k priznaniu zo špionáže.

 

Druhou údajnou obeťou je britský občan narodený v Sudáne menom Ali Issa Ahmad. Ten bol zadržaný, pretože mal oblečené tričko s katarskou vlajkou. SAE boli v tom čase s Katarom v diplomatickom spore.

 

Raísí v súčasnosti pôsobí na poste generálneho inšpektora ministerstva vnútra SAE. Dlho bol jediným kandidátom na post šéfa Interpolu.

 

Až koncom leta oznámila kandidatúru súčasná viceprezidentka európskej časti organizácie, Češka Šárka Havránková. O tom, kto Interpol povedie, rozhodne jeho Valné zhromaždenie 23. až 25. novembra v Istanbule.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies