Kancelárka Merkelová vyzvala na vytvorenie fiškálnej únie

NETKY.SK • 8 Jún 2012, 06:49 • 2 min
Kancelárka Merkelová vyzvala na vytvorenie fiškálnej únie

Kancelárka Merkelová vyzvala na vytvorenie fiškálnej únie - Politika Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyzvala na posilnenie politického prepojenia v rámci Európskej únie, čo má prispieť k riešeniu dlhovej krízy v eurozóne. Návrh vyslovila po berlí

slovakia

left justify in out

img

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyzvala na posilnenie politického prepojenia v rámci Európskej únie, čo má prispieť k riešeniu dlhovej krízy v eurozóne. Návrh vyslovila po berlínskom stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom.
      "Nepotrebujeme len menovú úniu. Tiež potrebujeme takzvanú fiškálnu úniu, čo znamená posilnenie spolupráce pri tvorbe rozpočtovej politiky," povedala Merkelová v televíznom interview, ktoré predchádzalo stretnutiu s Cameronom.
      "Potrebujeme politickú úniu, čo znamená, že s postupom času sa musíme, krok za krokom, vzdať právomocí v prospech Európy a udeliť Európe právo na dozor," dodala v rozhovore. Svoje plány na posilnenie politickej únie EÚ predstaví na summite konanom 28. a 29. júna.
      Svoje úvahy neskôr rozšírila na konferencii s 93 študentmi vo svojom úrade, na ktorej sa zúčastnil aj Cameron a nórsky premiér Jens Stoltenberg. Vyhlásila, že krajiny musia zosúladiť svoje rozpočtové výdavky.
      "Treba vytvoriť určité koridory. Nemôže sa stať, že jeden (štát) skončí s veľkým dlhom a iný má každý rok prebytok," povedala. "Dlhodobo je neudržateľné, že jedna krajina minie tri percentá HDP na výskum a iná vôbec nič. Svet od nás očakáva, že jedného dňa budeme mať spoločnú zahraničnú politiku," dodala.
      Cameron na konferencii zopakoval kritiku návrhov na zavedenie dane z finančných transakcií a vyzval na zvoľnenie tempa v EÚ. Podľa britského premiéra EÚ najlepšie fungovala, keď si obyvatelia sami našli praktické spôsoby, ako spolupracovať.
      "Veci, ktoré niekedy nefungovali, sú plány zavedené zhora. Myslím, že Európa sa niekedy pokúšala utekať pred tým, ako sa naučila chodiť," povedal Cameron.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies