Kancelárka Merkelová privítala gréckeho premiéra Tsiprasa

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 18:08 • 2 min
Kancelárka Merkelová privítala gréckeho premiéra Tsiprasa

BERLÍN - Grécky premiér Alexis Tsipras pricestoval dnes do Berlína na nástupnú návštevu Nemecka. Na svoj presun do nemeckej metropoly, kde ho s vojenskými poctami privítala spolková kancelárka hostiteľskej krajiny Angela Merkelová, využil predseda gréckej vlády komerčný let.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou s veľkým záujmom očakávaných bilaterálnych rokovaní, ktoré nemajú stanovený časový rámec, bude problematika dlhových problémov helénskej republiky. To všetko v čase, keď sa stráca trpezlivosť európskych veriteľov na čele s Nemeckom vzhľadom na neochotu Atén plniť podmienky záchranných programov.
     

Európske spoločenstvo vyzvalo v uplynulých dňoch Tsiprasa, aby urýchlene predložil návrh vierohodných reforiem a úsporných opatrení, čo je podmienkou pre uvoľnenie splátok z úveru.
     

Grécko na minulotýždňovom summite Európskej únie prisľúbilo, že splní požiadavky veriteľov a predloží im vlastný návrh hospodárskych reforiem, ktoré pomôžu krajine dostať sa z problémov a zabránia jej odchodu z eurozóny.
     

Či sa na dnešnom stretnutí oboch štátnikov bude hovoriť aj o aktualizovanej požiadavke Atén o vojnové reparácie zo strany nástupníckej krajiny bývalej okupačnej mocnosti z obdobia druhej svetovej vojny, to sa verejnosť zrejme dozvie až po ich skončení. Aj v Nemecku sa však množia hlasy, že ide o požiadavku opodstatnenú, ktorú však v žiadnom prípade neslobodno spájať so súčasnou gréckou krízou.

     

Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert však podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle zdôraznil, že obe strany by mali prerokovať celú škálu dvojstranných tém, avšak určite nenahradia riešenie euroskupiny.
     

Súčasťou utorkového Tsiprasovho programu v Nemecku je stretnutie s predstaviteľmi opozičných strán Ľavica i Zelení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona