Kancelárka Merkelová je už v Jekaterinburgu, dejisku rusko-nemeckých konzultácií

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 07:26 • 2 min
Kancelárka Merkelová je už v Jekaterinburgu, dejisku rusko-nemeckých konzultácií

Kancelárka Merkelová je už v Jekaterinburgu, dejisku rusko-nemeckých konzultácií

slovakia

left justify in out

img

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala dnes do Jekaterinburgu na Urale, kde bude spoločne s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom predsedať 12. rusko-nemeckým konzultáciám na vládnej úrovni.
      Najvyššia predstaviteľka spolkovej vlády, ktorá by sa mala zúčastniť aj na záverečnom plenárnom zasadaní 10. petrohradského dialógu - fóra prebiehajúceho tentoraz aj v tomto uralskom meste -, navštívi po Rusku aj Čínu a Kazachstan.
      Krátko po prílete označila dnes Merkelová nemecko-ruské vzťahy za "veľmi, veľmi dobré" a dodala, že spoľahlivé, priateľské vzťahy s Ruskom sú v záujme Nemecka.
      Merkelová chce pri rokovaniach popri diskusii o výskume, vzdelávaní a zdravotníctve nastoliť aj ďalšie otázky vrátane ľudských práv. Pozorovatelia však nerátajú s konfliktnými vyjadreniami niektorej zo strán.
      Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc vyzvala nemeckú kancelárku, aby pri tejto príležitosti opäť otvorila kauzu vraždy Natalie Estemirovovej, ktorú zastrelili 15. júla 2009 v Ingušsku. Prísľub objasnenia tohto zločinu sa totiž doteraz nenaplnil, kritizovala žurnalistická organizácia v dnešnom vyhlásení.
      Merkelová i jej ruský hostiteľ sa však prioritne budú venovať zrejme možnostiam rozšírenia vzájomnej spolupráce v hospodárskej a vedeckej oblasti, vrátane množstva investičných projektov či plynovodu Nabucco, ako aj zahraničnopolitickým témam.
      Nemeckú kancelárku sprevádzajú viacerí členovia jej kabinetu i početná hospodárska delegácia.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies