Kancelárka Merkelová bránila predĺženie činnosti jadrových elektrární

NETKY.SK • 8 September 2010, 07:41 • 2 min
Kancelárka Merkelová bránila predĺženie činnosti jadrových elektrární

Kancelárka Merkelová bránila predĺženie činnosti jadrových elektrární

slovakia

left justify in out

img

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes bránila rozhodnutie svojho kabinetu z nedele (5.9.) o predĺžení činnosti 17 jadrových blokov v krajine. Odmietla kritiku, že na tom dosiahnu veľký zisk len ich prevádzkovatelia.
      Počas svojej návštevy v Lotyšsku povedala novinárom, že viac ako polovica z mimoriadneho zisku elektrárenských spoločností skončí v štátnej pokladnici. Daň by mala priniesť vláde v rokoch 2011 až 2016 asi 2,3 miliardy eur ročne. V tejto sume sú aj prostriedky, ktoré prevádzkovatelia jadrových blokov odvedú do fondu na podporu výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.
      Merkelovej vláda v nedeľu neskoro večer rozhodla, že jadrové bloky zostanú v prevádzke ešte ďalších 12 rokov po roku 2021. V ňom mal byť pôvodne odstavený v krajine aj posledný z nich.
      Ústav pre aplikovanú ekológiu však vypočítal, že aj keď cena elektriny vzrastie len mierne, spoločnosti E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall, ktorá je nemeckou dcérou švédskej spoločnosti Vattenfall Europe, dosiahnu mimoriadny zisk 127 miliárd eur. Z nich však štát dostane len 30 miliárd eur a viac ako tri štvrtiny sumy posilní bilanciu energetických koncernov.
      Merkelová a koncerny tieto výpočty odmietli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona