Kancelárka Angela Merkelová príde na Slovensko

NETKY.SK • 17 Október 2014, 13:15 • 2 min
Kancelárka Angela Merkelová príde na Slovensko

BRATISLAVA - Na oficiálnu návštevu Slovenska príde kancelárka Spolkovej republiky Nemecko Angela Merkelová. V pondelok 20. októbra ju prijme najprv prezident SR Andrej Kiska a hneď potom predseda vlády SR Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Témou spoločného rokovania budú bilaterálne vzťahy, možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom a aktuálne otázky európskej agendy," informuje Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Nemecká kancelárka zavíta v pondelok aj na pôdu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá jej udelí čestný titul Doctor honoris causa.

 

Angela Merkelová prichádza na Slovensko vo funkcii nemeckej kancelárky po tretí raz. V máji 2006 s vtedajším premiérom Mikulášom Dzurindom hovorili o spolupráci v politickej oblasti ako členovia Európskej únie a NATO. Oficiálnu nemeckú delegáciu prijal aj prezident Ivan Gašparovič. Vo februári 2011 prišla na Slovensko na pozvanie vtedajšej predsedníčky vlády Ivety Radičovej. 

 

Angela Merkelová je nemeckou kancelárkou po tretí raz, prvýkrát sa stala predsedníčkou nemeckej vlády v novembri 2005. Predsedá Kresťanskodemokratickej únii Nemecka (CDU). Po minuloročnom volebnom víťazstve sa jej v decembri podarilo zostaviť širokú koalíciu s SPD. Dnes 60-ročná luteránka s poľskými koreňmi je podľa Forbesu už sedem rokov najmocnejšou ženou sveta a prirovnávajú ju k niekdajšej britskej premiérke Margaret Thatcherovej. Nemecká kancelárka sa po vypuknutí krízy na Ukrajine stala jedným z mála západných lídrov, ktorej názory si kritizovaný ruský prezident Vladimir Putin bol ochotný vypočuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies