Kancelária NR vráti peniaze MH Development, ak o tom rozhodnú orgány

NETKY.SK • 6 November 2014, 12:14 • 2 min
Kancelária NR vráti peniaze MH Development, ak o tom rozhodnú orgány

BRATISLAVA - Peniaze štátnej firmy MH Development, ktorými jej bývalý šéf Ladislav Kašecký zaplatil parlamentu tri pokuty za nedodanie majetkových priznaní, či za to, že podnikal vo svojich firmách, aj keď to zákon zakazuje, sa zatiaľ na účet spoločnosti vracať nebudú. Ako uviedol predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), Kancelária NR SR nie je vyšetrovací orgán, aby skúmala pôvod peňazí, ktorými previnilci pokuty zaplatia.

slovakia

left justify in out

"Je to na orgánoch činných v trestnom konaní, ako rozhodnú, či postup v rámci firmy bol legitímny alebo nie. Kancelária NR SR postupovala v zmysle zákona, vyrubila pokutu za nedodržanie zákona, peniaze prišli a je to teraz naozaj len na orgánoch činných v trestnom konaní a príslušných súdoch, ako rozhodnú," povedal Paška. Podľa jeho slov, ak bude mať Kancelária NR SR legitimitu na základe rozhodnutia relevantnej inštitúcie, peniaze vráti.

 

Na to, že Ladislav Kašecký zaplatil tri pokuty z peňazí MH Development, upozornil poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Išlo o sumu 12.786 eur. Práve výzva parlamentnému kancelárovi, aby zabezpečil vrátenie finančných prostriedkov zaslaných spoločnosti MH Development, bola súčasťou uznesenia, ktoré chceli opoziční poslanci prijať v rámci mimoriadnej schôdze venovanej tejto kauze. Rokovanie sa však nekonalo, keďže Smer-SD, ktorý má v parlamente väčšinu, nepodporil jej program.

 

Odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development už bol obvinený Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA), a to z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Policajti NAKA začali trestné konanie aj v ďalšej veci, ktoré smeruje k ďalším pochybnostiam o hospodárení tejto spoločnosti. Paška zároveň zaslal list Najvyššiemu kontrolnému úradu, aby v štátnej firme vykonal hĺbkovú kontrolu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona