Kancelária Národnej rady nikdy neporušila listové tajomstvo, listy poslancov sa nečítali

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 13:08 • 2 min
Kancelária Národnej rady nikdy neporušila listové tajomstvo, listy poslancov sa nečítali

BRATISLAVA - V Kancelárii Národnej rady SR nikdy nebolo porušené listové tajomstvo, ubezpečuje kancelária občanov. Zároveň odmieta všetky tvrdenia o tom, že predseda parlamentu Andrej Danko či administratívny aparát kancelárie čítal alebo číta obsah listových zásielok alebo v ich obsahu hľadal akékoľvek vulgarizmy.

slovakia

left justify in out

V stanovisku kancelária zároveň informuje o zmenách, ktoré dohodlo poslanecké grémium v súvislosti s kauzou otvárania listov občanov pre poslancov.

 

"Bezpečnostné preverovanie listových zásielok zostáva v štandardnom režime, teda realizujú ho naďalej zamestnanci podateľne Kancelárie NR SR. Úprava nastane iba v prípade, ak si poslanec NR SR želá byť prítomný pri realizácii bezpečnostnej previerky podozrivej zásielky," informuje kancelária.

 

Poslanec bude musieť v takomto prípade zabezpečiť svoju prítomnosť alebo prítomnosť osoby, ktorú poverí, pri otváraní listovej zásielky. "O tom, že poslancovi NR SR bola doručená listová zásielka vykazujúca bezpečnostné riziko, bude poslanec NR SR písomne upovedomený podateľňou Kancelárie NR SR," dopĺňa kancelária.

 

Ak si poslanec alebo ním splnomocnená osoba neprevezme predmetnú poštovú zásielku, tá bude uložená na určenom bezpečnostnom pracovisku Kancelárie NR SR do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. "Po neprevzatí predmetnej zásielky ani v tejto lehote, bude zásielka skartovaná," píše sa ďalej v stanovisku.

 

Zásielky, ktorých úprava alebo viditeľný obsah sú urážlivé alebo hanlivé, budú podľa kancelárie naďalej doručované adresátom do poštových priečinkov. "V prípade nesúhlasu s navrhovaným riešením bude Kanceláriou NR SR poslancovi NR SR zriadená na pošte schránka P.O.BOX. Kancelária NR SR nebude v tomto prípade poslancovi doručenú poštu preberať ani zodpovedať za jej bezpečnostnú kontrolu," uviedla kancelária.

 

Zároveň zopakovala, že štandardné bezpečnostné preverovanie listových zásielok sa deje z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia a života všetkých osôb, ktoré sa nachádzajú na pôde parlamentu. Prísnejšie opatrenia prijímala kancelária na základe metodického usmernenia ministerstva vnútra a pokynov Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

 

"Prísnejšie pravidlá začala SR uplatňovať vo všetkých štátnych inštitúciách po nedávnom bezpečnostnom incidente doručenia kontaminovaných listov. Aj vďaka uvedeným kontrolám sa doteraz nestalo, že by bola ohrozená činnosť Národnej rady SR a to aj napriek výskytu kontaminovaných zásielok," zdôraznila kancelária.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona