Kancelária iránskeho prezidenta poprela, že by židom zaželal šťastný nový rok

NETKY.SK • 5 September 2013, 12:53 • 2 min
Kancelária iránskeho prezidenta poprela, že by židom zaželal šťastný nový rok

TEHERÁN - Poradca umierneného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního dnes poprel, že by prostredníctvom svojho konta na Twitteri zaželal všetkým vyznávačom židovského náboženstva, osobitne iránskym židom, všetko dobré do začínajúceho sa nového roku.

slovakia

left justify in out

Rúháního posolstvo sa objavilo na jeho anglickom konte na Twitteri, ktoré nie je oficiálne, avšak predpokladá sa, že by ho mohla spravovať prezidentská kancelária. Tento stav nie je v Iráne ničím výnimočným, keďže úrady v krajine blokujú prakticky všetky sociálne siete. Výnimkou je facebooková stránka ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa, ktorá je oficiálna. Rúháního poradca pre styk s médiami Mohammad Rezá Sádek spresnil, že prezidentovi prívrženci a podporovatelia ešte pred voľbami vytvorili niekoľko internetových stránok s jeho alebo podobným menom a konajú v jeho mene. "Počas predvolebnej kampane to nie je nič neobvyklé," podotkol Sádek.

Viaceré médiá, vrátane izraelských internetových serverov a denníka Washington Post, v súvislosti so správou o Rúháního odkaze na Twitteri napísali, že je v ostrom rozpore s vyhláseniami jeho predchodcu Mahmúda Ahmadínežáda, ktorý napríklad popieral holokaust a označil ho za mýtus. Mohlo by to podľa nich byť dôkazom Rúháního snahy o väčšiu otvorenosť Iránu voči svetu. Z výsledkov sčítania ľudu z roku 2011 vyplýva, že v Iráne žije približne 8700 osôb židovského pôvodu. Podľa odhadov ich však môže byť 25.000 až 35.000, pričom väčšina z nich žije v Teheráne.

Sviatkom Roš ha-šana si židia na celom svete pripomínajú začiatok židovského kalendárneho roka a podľa židovskej tradície bol v tento deň stvorený svet. Ide o jeden z tzv. vysokých sviatkov a začína sa ním Desať dní pokánia, ktoré vyvrcholia sviatkom Jom kipur.

Roš ha-šana sa slávi v prvý deň mesiaca tišri, čo je prvý jesenný mesiac podľa lunárno-slnečného kalendára. Tento rok Roš ha-šana pripadol na dnešok a piatok. Oslavy sa však tradične začínajú v predvečer prvého zo sviatočných dní, teda už v stredu po západe slnka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies