Kancelária Dubovcovej potrebuje podľa komisára Rady Európy na svoju činnosť viac peňazí

NETKY.SK • 13 Október 2015, 15:38 • 2 min
Kancelária Dubovcovej potrebuje podľa komisára Rady Európy na svoju činnosť viac peňazí

BRATISLAVA - Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks apeluje na príslušné slovenské orgány, aby viac sledovali potreby Kancelárie verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá momentálne čelí nedostatočnému počtu zamestnancov a nedostatku peňazí na svoju činnosť.

slovakia

left justify in out

Mali by teda venovať väčšiu pozornosť potrebe financovania jej kancelárie. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy, v ktorej komisár hodnotí návštevu Slovenska v dňoch 15. až 19. júna. "Komisár oceňuje vysoký status, ktorý v rámci slovenskej ľudskoprávnej štruktúry patrí funkcii verejného ochrancu práv ako nezávislému orgánu zriadenému v súlade s Ústavou SR," píše sa v hodnotiacej
Pozitívne komisár hodnotí proaktívny prístup ombudsmanky pri upozorňovaní na obzvlášť závažné problémy v oblasti dodržiavania ľudských práv, ako je napríklad nadmerné použitie policajnej sily voči rómskej menšine. Ocenil tiež iniciatívu Dubovcovej viac sa venovať práci v teréne a konať z úradnej moci. Na druhej strane však negatívne zhodnotil, že jej práca sa nie vždy stretla s dostatočnou podporou zo strany štátu.


Ministerstvo financií vyčleňuje na činnosť Kancelárie verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej menej peňazí, ako by potrebovala. V budúcom roku bude kancelária Jany Dubovcovej hospodáriť so sumou 1,2 milióna eur, čo je síce o 21-tisíc eur viac ako tento rok, no podľa jej poradcu pre médiá a komunikáciu Jána Glovička to opakovane nebude stačiť na obsadenie kancelárie plným počtom zamestnancov. Podľa organizačnej štruktúry kancelárie by v nej malo pracovať 57 ľudí. Ani v roku 2016 nebude podľa neho možné prijímať a vybavovať fyzické a právnické osoby priamo v jednotlivých regiónoch Slovenska, pretože na túto rozpočtovú prioritu kancelária ombudsmanky nedostane opätovne ani euro.


Schválený rozpočet na rok 2015 bol 1,179 milióna eur. Kancelária Jany Dubovcovej na rok 2015 žiadala financie na tri rozpočtové priority, no rezort financií jej nevyhovel, nedostala na ne ani euro. Ombudsmanka potrebovala prostriedky na posilnenie jej kancelárie v regiónoch cez odborných zamestnancov, zabezpečenie osvety o základných právach a slobodách ľudí, činnosti a rozsahu pôsobnosti verejnej ochrankyne práv a na obnovu techniky.


Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks navštívil Slovensko v dňoch 15. až 19. júna. Zameral sa na systematickú prácu v oblasti ľudských práv a na boj proti diskriminácii najmä v prípade Rómov, zdravotne postihnutých a LGBTI ľudí. Počas svojej návštevy sa stretol s viacerými ministrami či inými predstaviteľmi štátu, ako napríklad s ministrom školstva Jurajom Draxlerom či splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity. Nevynechal však ani ministra vnútra Roberta Kaliňáka alebo šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka.


S Janou Dubovcovou sa komisár pre ľudské práva stretol 18. júna, zaujímal sa napríklad o jej neprerokovanú mimoriadnu správu z roku 2013, v ktorej sa venovala okrem iného diagnostike a rediagnostike detí z nepodnetného prostredia, vzdelávaniu rómskych detí a nerovnakému prístupu k nemu, ale aj policajnému zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou v júni 2013. Ako pre agentúru SITA uviedol Ján Glovičko, zo spoločného takmer dvojhodinového rozhovoru vyplynulo, že Slovensko musí venovať viac energie ochrane základných práv a slobôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies