Kanárskym ostrovom hrozí výbuch sopky!

NETKY.SK • 17 September 2021, 08:25 • 2 min
Kanárskym ostrovom hrozí výbuch sopky!

MADRID - Séria malých zemetrasení na španielskych Kanárskych ostrovoch uviedla úrady do stavu pohotovosti, pretože môže hroziť sopečný výbuch.

slovakia

left justify in out

Jeden z predstaviteľov úradov vo štvrtok upozornil na intenzívnu seizmickú aktivitu v oblasti pri severozápadnej Afrike. 

 

img

 

Vulkanológovia od minulej soboty okolo ostrova La Palma zaznamenali vyše 4 200 záchvevov, ktoré vedci nazývajú  roj zemetrasení.  Ide o zhluk otrasov v jednej oblasti za krátky čas a môže naznačovať blížiaci sa výbuch.

 

Zatiaľ najsilnejší súčasný otras mal magnitúdu 3,4, uviedol Vulkanologický inštitút Kanárskych ostrovov. Svojim pracovníkom na ostrove La Palma nariadil, aby sledovali každú zmenu a testovali napríklad aj vodu v studniach.

 

Možno vás zaujme: Sudán sužujú ničivé záplavy. Hlásia desiatky mŕtvych i tisíce zničených domov!

 

Podľa expertov však nie je žiadny náznak, že bezprostredne hrozí výbuch. Vedecká komisia monitorujúca túto činnosť uviedla, že počet záchvevov a ich magnitúda vo štvrtok klesli. Napriek tomu Vedecká komisia pre plán osobitnej civilnej ochrany a núdzovú reakciu na sopečné ohrozenie varovala, že môže nastať rýchla, nová séria otrasov. Navyše, komisia ponechala v platnosti žltý stupeň varovania, informovala súkromná španielska tlačová agentúra Europa Press.

 

Varovania pred sopečnou činnosťou sú oznamované v súlade so stupňom rizika – stúpajú od zelenej, žltej a oranžovej farby až po červenú. Komisia hlásila, že sa vytvorila preliačenina hlboká 10 centimetrov. Výskyt takýchto preliačenín sa často pripisuje pohybu magmy. Pred tým, ako sopka vybuchne, nastáva postupné zvyšovanie seizmickej činnosti, ktorá sa môže zosilňovať dlhý čas.

 

Kanárske ostrovy sú sopečné súostrovie tvorené ôsmimi ostrovmi. Sopečný ostrov La Palma je jedným z hlavných Kanárskych ostrovov a žije tam okolo 85 000 obyvateľov. Posledná sopečná erupcia tam bola v roku 1971.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona