Kanadský valec prešiel aj zbornú, tréner McLellan je hrdý na tím

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 11:20 • 2 min
Kanadský valec prešiel aj zbornú, tréner McLellan je hrdý na tím

PRAHA - Takú dominanciu si novodobá história svetových šampionátov nepamätá. Kanadskí hokejisti prešli majstrovstvami sveta v Česku bez straty jedinej "kvetinky", z desiatich súbojov vyhrali všetky v riadnom hracom čase pri impozantnom skóre 66:15, pričom na ceste k titulu ich nezastavili ani obhajcovia trofeje z Minska Rusi, ktorým v jednoznačne vedenom finále nadelili šestku.

slovakia

left justify in out

Už pred šampionátom dávala súpiska s menami ako Sidney Crosby, Claude Giroux, Jason Spezza, Matt Duchene, Taylor Hall, Jordan Eberle či Brent Burns tušiť, že to bude v Prahe kanadská ofenzívna explózia. Takú ohromujúcu suverenitu však čakal málokto. Aj zborná vlani v Bielorusku dokráčala k titulu so stopercentnou bilanciou, lenže tohtoročný kanadský výber bol ešte dominantnejší. Nemecku a Rakúsku nasúkal v základnej skupine desiatku, vo štvrťfinále rozobral Bielorusko 9:0, v semifinále nedal šancu domácim Čechom (2:0) a vynulovať mohol aj rivala z Ruska, brankára Mikea Smitha obral o tretie čisté konto v play off až gól Jevgenija Malkina v 54. minúte za stavu 6:0 pre Kanadu. Zámorský gigant sa natrápil paradoxne iba v skupine s Francúzmi (4:3), svoju nezlomnú vôľu ukázal pri víťazstve 6:4 nad Švédskom, keď dokázal zvrátiť nepriaznivý stav 0:3. Za to, že turnajom prešli Kanaďania bez straty jediného bodu, získali od IIHF špeciálnu finančnú prémiu jeden milión švajčiarskych frankov.

 

To najlepšie si nechali zverenci trénera Todda McLellana na samý záver MS. Rusom nedali vo finále žiadnu šancu, prestrieľali ich 37:12 a po víťazstve 6:1 vystriedali rivala na hokejovom tróne. Opäť zabral drvivý kanadský útok, ktorý naštartovala k triumfu dvoma gólmi štvrtá lajna, ale silu ukázala aj nepriepustná defenzívna pavučina. Hviezdy ako Alexander Ovečkin, Iľja Kovaľčuk či Sergej Mozjakin sa cez ňu nevedeli presadiť. "Vedeli sme, že Rusi sú silní na puku a nebezpeční pri rýchlych prečísleniach. Preto sme sa sústredili na tesnú obranu a snažili sa eliminovať ich najväčšie osobnosti. Dostali sa do pár dobrých šancí, no Smitty (brankár Smith, pozn. red.) bol pripravený a niekoľkými veľkými zákrokmi nás podržal. Väčšinu čas sme sa však držali herného plánu a splnili ho," vyznal sa po finále kanadský obranca Jake Muzzin.

 

Hráči z krajiny "javorového listu" ovládli posledné dva olympijské turnaje, ale na svetových šampionátoch sa napriek silnej zostave v uplynulých rokoch trápili. Päťkrát v rade neprešli na MS cez štvrťfinálové brány. Až McLellanov výber zlomil prekliatie a vydoloval titul, pre Kanaďanov prvý od Moskvy 2007. Do šampionátovej zbierky pridali celkovo 47. medailu, z toho jubilejné 25. zlato. "Nečakali sme, že vo finále zvíťazíme tak hladko," zostal sám prekvapený kanadský kapitán Sidney Crosby. "Rusi majú nebezpečný tím a ani za stavu 2:0 či 3:0 si nemôžete byť istí výsledkom a stiahnuť sa dozadu. Odohrali sme skvelý zápas, využili sme naše šance. Ukázala sa hĺbka nášho kádra, každý z útočníkov bol schopný zabrať, ofenzívu podporili aj obrancovia a brankárov sme mali takisto solídnych. Podali sme skvelý tímový výkon," citovala oficiálna webstránka šampionátu Crosbyho, ktorý dal Rusom gól a na ďalší prihral. V Prahe sa stal v poradí deviatym kanadským členom Triple Gold Clubu.

 

Kanaďanom sa nie nadarmo hovorí, že pochádzajú z kolísky hokeja. V Prahe uchvátili rýchlym, kombinačným hokejom, ich skvostné akcie dvíhali divákov zo sedadiel. Širšia ľadová plocha im nerobila žiadne problémy, naopak, hrali ešte európskejším štýlom než mnohé európske krajiny. Zaujali aj vysokou efektivitou v koncovke. "Vo vlastnom obrannom pásme sme hrali výborne a naši top hráči dokážu premieňať strelecké príležitosti a dávať góly. Je to skvelý pocit víťaziť s touto skupinkou hráčov," rozplýval sa po finálovom triumfe najlepší strelec MS Tyler Seguin. Kanaďania sa vďaka nemu dostali aj na čelo rebríčka IIHF. "Každým dňom sme sa na turnaji zlepšovali a nemôžem byť na mužstvo viac hrdý, než som. Rovnako musia byť hrdí aj ľudia v Kanade, ktorí nás sledovali. Mali sme tu veľmi talentovaný tím, ale talent sám o sebe ešte nič neznamená. Ten talent musí pracovať, hrať spolu ako tím a robiť správne veci, ktoré sú také dôležité pre víťazstvá. A presne to sme na turnaji predviedli," spokojne konštatoval tréner McLellan. Hráči víťazného tímu sa hotujú titul poriadne osláviť. "Uvidíme, aké dlhé budú oslavy. Čaká nás sladké leto," dodal Jason Spezza, s 14 bodmi najproduktívnejší hráč šampionátu.

 

Budúci rok by mali na kanadských šampiónov naraziť v základnej skupine MS v Petrohrade aj slovenskí hokejisti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies