Kanadský Senát schváil použitie marihuany aj na rekreačné účely: Zákon vstúpi do platnosti v septembri

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 07:59 • 2 min
Kanadský Senát schváil použitie marihuany aj na rekreačné účely: Zákon vstúpi do platnosti v septembri

TORONTO - Kanadský senát schválil v utorok návrh zákona na legalizáciu používania marihuany na rekreačné účely.

slovakia

left justify in out

Senát hlasoval v prospech návrhu zákona napriek ostrému nesúhlasu konzervatívnych senátorov v pomere 52:29 len deň po tom, čo ho schválila aj dolná komora kanadského parlamentu. Zákonodarcovia tak otvorili cestu k úplnej legalizácii marihuany, ktorá by mala v Kanade vstúpiť do platnosti v septembri tohto roka.

 

Použitie marihuany na lekárske účely bolo v krajine povolené už v roku 2001. Kanada sa tak stane prvou z krajín G7, ktorá marihuanu zlegalizuje.

 

Legalizácia rekreačného používania marihuany bola súčasťou úspešnej volebnej kampane liberálov kanadského premiéra Justina Trudeaua v roku 2015. "Pre naše deti bolo príliš ľahké dostať sa k marihuane - a pre zločincov profitovať. Dnes to zmeníme. Náš plán legalizovať a regulovať marihuanu práve prešiel v Senáte," napísal Trudeau na sociálnej sieti Twitter.

 

Zákon povoľuje jednotlivcom vo veku od 18 rokov pestovať štyri rastliny marihuany vo vlastnom domove na osobné použitie a určuje hranicu množstva držby na 30 gramov sušenej rastliny. Obsah jednej marihuanovej cigarety je podľa súdnych znalcov všeobecne zhruba od pol do jedného gramu vysušeného rastlinného materiálu.

 

Schválenú legislatívu ešte musí podpísať generálna guvernérka Kanady Julie Payetteová, aby sa oficiálne stal zákonom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona