Kanadský premiér hrozí zastavením financií a bojkotom Commonwealthu

NETKY.SK • 8 Október 2013, 11:04 • 2 min
Kanadský premiér hrozí zastavením financií a bojkotom Commonwealthu

OTTAWA - Kanadský premiér Stephen Harper v pondelok pohrozil bojkotom novembrového summitu krajín Commonwealthu, ktorý sa uskutoční v srílanskom hlavnom meste Colombo.

slovakia

left justify in out

Podľa slov lídra severoamerickej krajiny je totiž stav dodržiavania ľudských práv a princípov demokracie na Srí Lanke alarmujúci. Poukázal aj na neochotu vlády vyšetriť a potrestať vážne zločiny z obdobia 26 rokov trvajúcej občianskej vojny, ktorá sa skončila pred piatimi rokmi. Vláda v Ottawe preto podľa jeho slov zvažuje aj zastavenie dotácií pre organizáciu. Kanada je pritom po Británii najväčším prispievateľom do rozpočtu združenia, minulý rok to bolo 20 miliónov dolárov. Harper si totiž chce byť istý, že "doláre daňových poplatníkov budú použité v súlade s kanadskými hodnotami".

Commonwealth (Spoločenstvo národov) je dobrovoľné združenie viac než 50 krajín, ktoré pozostávajú z Británie a jej bývalých kolónií a domínií. Formálnou hlavou je britský panovník, v súčasnosti teda Alžbeta II. Tá už nezvykne chodiť na summity a v Colombe ju nahradí princ Charles, ktorý príde spoločne s britským premiérom Davidom Cameronom. Nestretnú sa však s lídrom Gambie. Tá totiž v začiatkom októbra oznámila, že po 48 rokoch s okamžitou platnosťou Commonwealth opúšťa. Ako vysvetlenie uviedla, že "nikdy nebude členom neokoloniálnej inštitúcie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies