Kanadský parlament schválil predĺženie bojovej misie v Sýrii na jeden rok

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 12:06 • 2 min
Kanadský parlament schválil predĺženie bojovej misie v Sýrii na jeden rok

TORONTO - Kanadský parlament schválil v pondelok zámery tamojšej vlády na predĺženie šesťmesačnej bojovej misie proti radikálom zo skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii na jeden rok.

slovakia

left justify in out

Súčasťou tohto vojenského nasadenia sú aj nálety na pozície IS, informovali dnes agentúry Reuters a AP. Zámer, ktorý v priebehu marca ohlásil kanadský premiér Stephen Harper, prešiel hlasovaním v pomere 142:129, pričom takýto výsledok sa vzhľadom na väčšinové zastúpenie konzervatívcov v parlamente očakával už dopredu. Oponenti však varujú, že tento krok by mohol Kanadu vtiahnuť do dlhej vojny.

 

Kanada sa tak stane po USA druhou krajinou NATO, ktorá bude v Sýrii uskutočňovať vzdušné útoky. Tie však vykonávajú aj krajiny Perzského zálivu ako Bahrajn, Saudská Arábia, Jordánsko a Spojené arabské emiráty (SAE). Kanadské vzdušné sily dosiaľ vykonávali nálety na ciele extrémistov iba v Iraku.

 

Misia kanadskej armády na Blízkom východe by sa mala skončiť koncom marca budúceho roka. Krajina má na severe Iraku zhruba 70 členov špeciálnych jednotiek, ktorí poskytujú vojenský výcvik tamojším kurdským bojovníkom z milícií péšmarga. Tieto ozbrojené oddiely pomáhajú zastaviť postup IS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies