Kanadský parlament hlasoval proti obnoveniu vzťahov s Iránom

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 08:38 • 2 min
Kanadský parlament hlasoval proti obnoveniu vzťahov s Iránom

MONTREAL - Kanadská vláda zmenila v utorok svoj dlho proklamovaný cieľ zlepšovať vzťahy s Iránom, keď v parlamente podporila opozičný návrh požadujúci, aby Ottawa okamžite zastavila "všetky rokovania alebo diskusie" o obnovení diplomatických vzťahov s Teheránom. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Návrh predložený konzervatívnym poslancom Garnettom Genuisom takisto odsúdil Irán "za jeho pretrvávajúcu podporu terorizmu po celom svete" a iránskeho najvyššieho duchovného lídra ajatolláha Alího Chameneího za výzvu na genocídu židovského národa.

 

Návrh tiež žiada okamžité prepustenie všetkých Kanaďanov a kanadských obyvateľov s trvalým pobytom v Iráne, ktorí sú zadržiavaní v iránskych väzniciach. "Dnešné hlasovanie odsudzujúce tento režim a vyhlásenie islamských revolučných gárd za teroristickú jednotku bolo historické," uviedol konzervatívny poslanec a tieňový minister zahraničných vecí Erin O'Toole.

 

Liberálna poslankyňa Pamela Goldsmithová-Jonesová konštatovala, že prístup Kanady k Iránu je dôkladne koordinovaný so spojencami a zameriava sa na sledovanie kanadských záujmov a podporovanie hodnôt krajiny. "Ide hlavne o sledovanie konzulárnych prípadov a podporu a ochranu ľudských práv," povedala Goldsmithová-Jonesová počas debaty v parlamente.

 

Bývalý konzervatívny premiér Stephen Harper prerušil diplomatické vzťahy s Iránom v septembri 2012, keď uzatvoril kanadské veľvyslanectvo v Teheráne a vyhostil iránskych diplomatov z Ottawy, pripomína DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona