Kanadský novinár nedávno prepustený z egyptského väzenia sa vrátil domov

NETKY.SK • 12 Október 2015, 17:46 • 2 min
Kanadský novinár nedávno prepustený z egyptského väzenia sa vrátil domov

TORONTO - Kanadský novinár pracujúci pre anglické vysielanie panarabskej televízie al-Džazíra Mohamed Fahmy, ktorého v septembri prepustili z egyptského väzenia, sa vrátil do vlasti. Informovala o tom dnes agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Fahmy pre AP uviedol, že do kanadského Toronta sa vrátil v nedeľu a že chvíľu svojho návratu domov si vo väzení dlho predstavoval. Fahmyho návratom sa končí jeho takmer dva roky trvajúci prípad, ktorý vyvolal pochybnosti o dodržiavaní slobody prejavu zo strany egyptských úradov.

 

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí udelil 23. septembra milosť 100 väzňom, medzi ktorými boli aj Fahmy a jeho egyptský kolega Bahir Muhammad. Amnestiu dostala aj tretia osoba v prípade al-Džazíry, ktorý sa týka mnohých ďalších obžalovaných vrátane austrálskeho novinára Petra Gresta, ale nebola zverejnená jej totožnosť. Gresta deportovali z krajiny už skôr v priebehu roka.

 

Trojicu novinárov vlani odsúdili na tri roky väzenia za šírenie "nepravdivých správ" a zaujatých reportáží. Verdikt vyniesol káhirský trestný súd v opakovanom procese v rámci medzinárodne sledovanej kauzy, ktorá sa ťahá od konca roku 2013.

 

Troch žurnalistov al-Džazíry však najprv vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Ich odsúdenie v súvislosti s výkonom povolania vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu, ktorý sa skončil dnešným verdiktom.

 

Trojica novinárov čelila obvineniam z napomáhania terorizmu a ohrozovania bezpečnosti Egypta.

 

Egyptské úrady ich zatkli v decembri 2013, niekoľko mesiacov po vojenskom prevrate v Egypte, počas ktorého armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies