Kanadskí Slováci chcú, aby sa zákon o štátnom občianstve na Kanadu nevzťahoval

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 07:16 • 2 min
Kanadskí Slováci chcú, aby sa zákon o štátnom občianstve na Kanadu nevzťahoval

Kanadskí Slováci chcú, aby sa zákon o štátnom občianstve na Kanadu nevzťahoval

slovakia

left justify in out

Kanadsko-Slovenská obchodná komora (KSOK) v Bratislave denne dostáva desiatky pripomienok a protestov proti novelizovanému zákonu o štátnom občianstve. Komora preto proti novele protestuje. "Kanadskí Slováci sú jednoznačne za to, aby sa zákon nevzťahoval na Kanadu. Požadujú, aby Kanada dostala takú istú výnimku, ako sa pripravuje v prípade Českej republiky," uvádza sa v stanovisku prezidenta KSOK Jozefa Burzu.
      Burza ďalej pripomína, že novelizovaný zákon bol namierený proti zneužitiu dvojakého slovenského a maďarského občianstva. "Obidve krajiny sú členmi Európskej únie, pričom ide len o papierovú záležitosť, čo neobmedzí ich možnosť práce a pohybu v druhej krajine," konštatuje.
      Významne však podľa jeho slov budú obmedzení občania SR, ktorí prijmú občianstvo krajiny mimo EÚ, ako sú práve Kanada a USA. "Títo občania môžu prísť na Slovensko len na obmedzenú dobu – 90 dní, pričom by mali výrazne skomplikovanú možnosť práce a podnikania. Je ozaj v záujme Slovenskej republiky, aby sa títo ľudia nevracali?" pýta sa Burza.
      V Kanade žije podľa odhadov asi 200.000 Slovákov a obyvateľov so slovenským pôvodom. "Slováci s trvalým pobytom v Kanade, ktorí chcú žiadať o kanadské občianstvo, sa budú musieť pod hrozbou pokuty vo výške 3319 eur zriecť slovenského občianstva. Novelizovaný zákon je diskriminačný a človeka násilne oberá o možnosť slobodnej voľby. Možnosť dvojakého občianstva by bola minulosťou," dodáva Burza.
      Novela zákona o štátnom občianstve nadobudla účinnosť 17. júla 2010. Bola reakciou poslancov Národnej rady SR na schválenie zákona o dvojakom občianstve v maďarskom Národnom zhromaždení. Občania, ktorí získajú občianstvo iného štátu, na základe tejto novely automaticky stratia občianstvo slovenské. Strata sa však nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies