Kanadské suroviny ako náhrada za ruské?

NETKY.SK • 22 August 2022, 07:38 • 2 min
Kanadské suroviny ako náhrada za ruské?

MONTREAL – Nemecký kancelár Olaf Scholz chce počas trojdňovej návštevy Kanady výrazne rozšíriť spoluprácu s druhou najväčšou krajinou sveta v oblasti získavania surovín.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala. „Táto krajina má podobne bohaté nerastné zdroje ako Rusko – s tým rozdielom, že je to spoľahlivá demokracia,“ povedal Scholz v nedeľu večer miestneho času po príchode do Montrealu. „To otvára nové oblasti spolupráce. Chceme úzko spolupracovať najmä pri rozvoji vodíkového hospodárstva.“

 

      

Scholz, ktorý Kanadu navštívil s vicekancelárom a ministrom hospodárstva Robertom Habeckom, sa po prílete stretol na večeri s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. V pondelok obaja plánujú ďalšie politické rozhovory. Počas návštevy podpíšu obe krajiny dohodu o užšej spolupráci pri výrobe a preprave vodíka.

 

 

Témou rozhovorov budú aj dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) do Nemecka a ťažba minerálov a kovov v Kanade, ktoré sú dôležité pre výrobu batérií. Scholz zdôraznil, že Nemecko má sotva s nejakou krajinou mimo Európskej únie také úzke a priateľské vzťahy ako s Kanadou. „Spájajú nás nielen spoločné hodnoty, ale aj podobný pohľad na svet,“ povedal.

 

Možno vás zaujme: Na Taiwan pricestoval ďalší americký predstaviteľ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies