Kanadské regály sa plnia geneticky upraveným losom

NETKY.SK • 10 August 2017, 10:34 • 2 min
Kanadské regály sa plnia geneticky upraveným losom

TORONTO – Nový geneticky upravený losos z USA už zapĺňa regály v kanadských obchodoch. Ide o prvé geneticky modifikované zviera, ktoré vstúpi do potravinového zásobovania. Avšak niektorí odborníci sa domnievajú, že riziká takýchto potravín sú privysoké a prinášajú viac nevýhod ako výhod.

slovakia

left justify in out

Po dlhých rokoch sa spoločnosti AquaBounty Technologies podarilo vybaviť povolenia na predaj geneticky upravených losov v Kanade.  V roku 2016 získali schválenie na predaj, čo viedlo k ďalším a novším vývojom tejto ryby.

 

Spoločnosti sa darí vypestovať dva-krát tak veľkého lososa ako sa bežne v prírode nachádza. Zrýchlený rast znamená, že ryby dosiahnu veľkosť dospelých za 18 mesiacov, a nie za 30 mesiacov. Tento proces je založený na zmene a zlúčení geénov atlantického lososa a lososa Chinook.

 

Spoločnosť tiež tvrdí, že ich losos konzumuje o 20 až 25% menej jedla, ako klasické lososy. "Predaj a diskusia s potenciálnymi kupujúcimi jasne ukazujú, že zákazníci chcú naše ryby a tešíme sa na zvýšenie výrobnej kapacity, aby sme uspokojili dopyt," uviedol vo svojom vyhlásení Ronald Stotish, výkonný riaditeľ spoločnosti AquaBounty.

 

Napriek pozitívnym ohlasom, tento losos vyvolal odpor u viacerých organizácií, ktoré jednoznačne nesúhlasia s myšlienkou predaja geneticky modifikovaných potravín. Niektoré siete supermarketov dokonca uverejnili na svojich internetových stránkach, že nemajú v úmysle predávať takéhoto lososa svojim zákazníkom. Organizácia GMO Vigilance v Montreale uviedla, že predaju geneticky upraveného lososa brániť nebude, no na obale požaduje náležité označenie.  

 

Lucy Sharratt z kanadskej siete pre biotechnológiu je pobúrená zistením, že kanadskom trhu sa predáva takýto losos a, že vôbec došlo k schváleniu predaja. Environmentálne skupiny, ktoré bojujú proti tokémuto rozhodnutiu sa najviac obávajú toho, že GM losos sa pomieša s voľne žijúcimi rybami.

 

"Myslíme si, že opatrenia na zamedzenie miešania s voľne žijúcim atlantickým lososom sú nedostatočné a akonáhle vznikne genetická kontaminácia, voľne žijúci losos sa navždy zmení. Bol by to síce obrovský živý experiment a no zatiaľ sa nedajú predpokladať dôsledky, "povedal aktivista Mark Butler z organizácie, ktorá bojuje za stiahnutie ryby z trhu.

 

Spoločnosť AquaBounty sa bráni tým, že ich ryby sú sterilné a navyše ich udržujú vo vnútrozemských nádržiach. Prvá veľká dodávka do Kanady prišla z Panamy, kde má spoločnosť nádrže na chov losov, pričom zvažuje svoje rozširovanie.

 

Kanadské regulačné orgány tvrdia, že lososy boli štyri roky testované a počas celej tejto doby nevykazovali žiadne negatívne nutričné hodnoty. Práve naopak sú také isté ako u konvenčného lososa, čo ich viedlo k záveru, že ide o 100% bezpečnú rybu, vhodnú na pravidelnú konzumáciu. Regulačné orgány uviedli aj to, že nie je nutné žiadne osobitné označovanie GM lososa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies