Kanadské mesto Fort McMurray necelé tri mesiace po požiari bojuje so záplavami

NETKY.SK • 4 August 2016, 08:52 • 2 min
Kanadské mesto Fort McMurray necelé tri mesiace po požiari bojuje so záplavami

WASHINGTON - Mesto Fort McMurray v západokanadskej provincii Alberta, ktoré bolo v máji dejiskom ničivého lesného požiaru, sa v týchto dňoch vyrovnáva s následkami rozsiahlych záplav. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pri víkendových záplavách bolo vo Fort McMurray zatopených prinajmenšom 37 domov, pričom v priebehu dvoch hodín napadlo približne 85 milimetrov zrážok, čo obvykle predstavuje mesačný úhrn.

 

Čiastočne pod vodou sa ocitli všetky mestské štvrte a na sociálnych sieťach sa objavili záznamy zachytávajúce ľudí ako sa po uliciach plavia v kanoe či na vodných skútroch.

 

Začiatkom mája tohto roku sa z epicentra v blízkosti Fort McMurray začal šíriť požiar s označením MWF-009, ktorý Kanaďania neformálne nazývajú Šelma (The Beast). V meste a jeho okolí padlo za obeť plameňom 590.000 hektárov lesov.

 

Takmer 80-tisícový Fort McMurray ležiaci v oblasti ropných pieskov bol úplne evakuovaný a do bezpečia previezli aj ľudí žijúcich v okolitých oblastiach. Po ústupe požiarov, ku ktorým došlo v priebehu niekoľkých dní, sa väčšina obyvateľov mohla vrátiť do svojich domovov. Niekoľko štvrtí však bolo takmer úplne zničených a kontaminovaných chemickými látkami. Plamene sa podarilo dostať pod kontrolu najmä vďaka daždivému počasiu a úsiliu požiarnikov.

 

Po požiari v oblasti nasledovalo obdobie sucha, teraz zase prišli záplavy. "Videli ste tú hrôzu vo Fort McMurray. Môj Bože, som si istý, že premýšľajú, či budú ďalšími kobylky. Myslím tým, je to také biblické," povedal klimatológ David Phillips kanadskému denníku The Globe and Mail.

 

Úrady v okolitých oblastiach vyzvali obyvateľov, aby zostali doma a snažili sa pomôcť susedom, ktorých domovy zasiahli záplavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies