Kanadská provincia Ontário otestuje zavedenie základného príjmu pre každého obyvateľa

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 12:40 • 2 min
Kanadská provincia Ontário otestuje zavedenie základného príjmu pre každého obyvateľa

TORONTO - V Kanade znova ožíva myšlienka na zavedenie tzv. základného príjmu pre každého občana bez ohľadu na to, či má alebo nemá zamestnanie. Informoval o tom portál Motherboard.

slovakia

left justify in out

Nápad poskytnúť všetkým občanom tzv. základný príjem cirkuluje medzi kanadskými politikmi už desaťročia. Vlani v októbri však v parlamentných voľbách zvíťazili liberáli na čele so súčasným premiérom Pierrom Elliottom Trudeauom. A Liberálna strana z kanadskej provincie Ontário najnovšie oznámila, že v rámci rozpočtu na tento rok otestuje pilotný projekt základného príjmu.

 

Inými slovami, každý šťastlivec, ktorý je obyvateľom provincie, začne čoskoro dostávať od vlády "výplatu" za ničnerobenie. Liberáli naznačili, že peniaze na tieto výplaty budú možno pochádzať z úspor vo výdavkoch na iné sociálne služby, ktoré zabezpečuje vláda.

 

"Budem testovať možnosti základného príjmu, aby sme zistili, či našim klientom poskytuje konzistentnejšiu podporu, či zefektívni poskytovanie podpory ľuďom, ktorí sú na ňu odkázaní, a aby sme dosiahli úspory v iných oblastiach, ako je podpora bývania a zdravotnej starostlivosti," uviedla v e-maily hovorkyňa provinčného ministerstva sociálnych vecí Alissa von Bargenová. Dodala, že plán je zatiaľ v počiatočnom štádiu a vláda v provincii bude o ňom diskutovať so zástupcami komunít, výskumníkmi a ďalšími zložkami administratívy.

 

V rozpočte provincie Ontário na tento rok je tiež zahrnutý aj plán na poskytnutie bezplatného univerzitného vzdelania pre študentov z rodín, ktorých ročný príjem neprekročí 50.000 kanadských dolárov (34,143,68 eura), a to vo forme grantov.

 

Základný príjem je považovaný za futuristickú myšlienku a spája sa s érou robotov a umelej inteligencie, ktorí nahradia ľudskú prácu. V Kanade má však táto myšlienka dlhú históriu. V 70. rokoch minulého storočia, keď bol pri moci otec súčasného premiéra, sa podobný experiment uskutočnil v meste Dauphin v provincii Manitoba. A zistilo sa, že tamojšia komunita bola zdravšia a šťastnejšia, dokonca stúpol počet tínedžerov, ktorí dokončili strednú školu. Kanadská federálna vláda sa k tejto téme zatiaľ nevyjadruje. Politici v Ontáriu si však myslia, že je voči myšlienke otvorená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies