Kanaďanka Munroová si nepríde osobne prevziať Nobelovu cenu

NETKY.SK • 18 Október 2013, 13:40 • 2 min
Kanaďanka Munroová si nepríde osobne prevziať Nobelovu cenu

ŠTOKHOLM - Tohtoročná laureátka Nobelovej ceny za literatúru, 82-ročná Kanaďanka Alice Munroová sa pre zlý zdravotný stav nezúčastní na decembrovom slávnostnom odovzdávaní Nobelových cien v Štokholme. Oznámil to dnes predseda Švédskej akadémie, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Munroová, ktorá je autorkou poviedkových zbierok, v roku 2009 priznala, že má za sebou operáciu srdca, pri ktorej jej kardiochirurgovia voperovali bypass, a že sa tiež liečila na rakovinu. Tento rok oznámila, že sa rozhodla skončiť s písaním. "Moje zdravie jednoducho nie je dostatočne dobré," citoval Munroovú predseda Švédskej akadémie Peter Englund. "Je mi to ľúto," dodala.

Švédska akadémia označila Munroovú za "majsterku poviedky", do ktorej vtesná celý román, keď jej tento mesiac udelila Nobelovu cenu za literatúru. Jej tvorbu prirovnala k dielu Antona Pavloviča Čechova, ruského spisovateľa z 19. storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies